Známý zpěvák svou hudební kariéru začínal v kapele Sputnici už v roce 1959, od roku 1963 hrál s legendární skupinou Olympic, v polovině 60. let 20. století se pak stal jejím vedoucím. Složil nezapomenutelné hity, jako jsou Únos, Slzy tvý mámy, Jasná zpráva, Dej mi víc své lásky a Osmý den.

Pod každým z nich si dokážeme představit (my starší) určitou etapu svého života, (my mladší) srdeční záležitost či atmosféru zarámovanou touto melodií, protože Jandovy písničky se stále ozývají z rozhlasu, CD, televize nebo se hrají na diskotékách. Prostě muzika, která nestárne, stejně jako její autor – otec tří dcer (nejmladší ročník 2009) a čekatel na další holčičku Rozárku, jež by se mu měla narodit zhruba za měsíc.

Už třicet let bydlí v zajímavě řešeném domě nedaleko Jevan v místě zvaném Na Propasti. Celá stavba se nachází v rozlehlé zahradě připomínající anglický park se vzrostlými jehličnatými stromy, jež vzbuzují představu lesa. Tam obyvatelé vily vstupují půlkruhovým širokým schodištěm z bílé prostorné terasy, na níž umístili nejen bazén, ale i příjemné sezení kolem stolu pod slunečníkem. Odtud se vchází rovnou do domu, neobvykle, ale elegantně vymyšlené stavby, která kombinuje v sobě jakoby dvě struktury. Ta větší s plochou střechou je zdobená přísným a zářivým bílým sloupovím, pod nímž se v přízemí skrývá zimní zahrada a v patře balkón, menší domek je cihlový se skosenou červenou střechou. Dohromady však dvojdomí vytváří pevně spojený celek.

A co v něm najdeme?

Snad nejdůležitějším prostorem pro Petra Jandu je pracovna stíněná žaluziemi s počítači, klávesami, reproduktory, zesilovači, videem a dalšími technickými vymoženostmi. Knihovny jsou plné hudebních nahrávek, na stěně nad pracovním stolem visí rodinné obrázky i kresby a malby blízké rockerovu srdci a na protější stěně je sbírka sedmi kytar.

Samozřejmě, že v domě nemůže chybět ani útulná kuchyň s americkou lednicí a s miskami pro dva pejsky – další členy rodiny, obývací pokoj zdobený perskými koberečky, krbem, velkoformátovými obrazy a dřevěným vyřezávaným lustrem, moderní koupelna s rohovou vanou v černobéžovém provedení a modrá jednoduchá ložnice s nezbytnou dětskou postýlkou.

Foto: www.isifa.com