Začněme technologií zobrazení obrazu: „plazmu“, „LCD“, nebo „LED“?

Samozřejmým vybavením současných televizorů je vestavěný digitální tuner schopný přijímat pozemské digitální vysílání. Nejvíce sledovaným parametrem je nadále úhlopříčka obrazovky, která je nabízena nejčastěji od 13 do 46 palců (1 palec = 2,54 cm), a poměr obrazu.

Širokoúhlé televizory mají poměr stran obrazu 16:9, normální 4:3. Dále se zajímáme o rozlišení, které udává, kolik bodů je displej schopen zobrazit. Platí, čím větší, tím lepší. Současné televize s největším rozlišením mají označení HD Ready, dokážou zobrazit 1024 x 768 bodů, nebo Full HD zobrazující dokonce až 1920 x 1200 bodů. Důležitým faktorem je i pozorovací úhel, tj. maximální úhel, ze kterého lze pozorovat obrazovku, aniž by byl obraz nějak zkreslen. Výběr přístroje posuzujeme též podle maximálního jasu a kontrastu obrazovky, přičemž platí - čím vyšší hodnota, tím lépe.

Plazmové televizory

Plazmový televizor má plochou obrazovku s miliony malých buněk mezi dvěma skleněnými panely, které jsou naplněny směsí vzácných plynů. Plyn v buňkách je elektrostatickým nábojem měněn na plazmu, která poté vyzařuje světelnou energii. Každý tento bod na obrazovce září jednou ze tří základních barev, ze kterých se sestavuje výsledný obraz. Každý bod obrazu je tedy samostatným zdrojem světla. Plazmový televizor se hodí jako domácí kino do tmavších pokojů, kde vynikne jeho vysoký kontrast a sytá černá, nabízí také vysoký kontrast při sledování z libovolného úhlu. Nevýhodou je postupné vypalování obrazu na stínítko obrazovky. Příjemné není ani odrážení slunečních paprsků od skla obrazovky a výrazně vyšší spotřeba elektrické energie (280 až 400 W). Obrazovky plazmových televizorů jsou k dostání ve velikostech od 37 do 65 palců (1 palec = 2,54 cm).

LCD televizory

LCD televizory mají tenkou a plochou obrazovku složenou z barevných bodů z tekutých krystalů (LCD = liquid crystal display) ve vrstvě před zdrojem světla. Každý jednotlivý bod vzniká skládáním tří barevných segmentů a toto celé je podsvíceno katodovou zářivkou, zajišťující perfektní jas. Přesné uspořádání pixelů pak umožňuje dokonale ostrý obraz. Důležité je zdůraznit, že vše při denním světle. Výhodou LCD televizorů oproti plazmovým je jejich velmi dlouhá životnost (nevypalují se) a nižší spotřeba elektrické energie. Nevýhodou je nižší kontrast a menší pozorovací úhel.

LED televizory

LED televizory jsou sice novinkou na našem trhu, nicméně nejsou žádným novým typem zobrazovačů, ale spíše speciální kategorií LCD televizí, které pro podsvícení používají technologii LED diod. LCD televize měly v počátcích problémy s nízkým kontrastem, zejména se zobrazením temné černé barvy (kvůli podsvícení zářivkami), což díky diodám odpadá. LED TV jsou schopné zobrazit širší barevné spektrum s velmi vysokým kontrastním poměrem a nabízejí obecně velmi jasný a ostrý obraz s živými barvami. Nejlepší podání obrazu nabízí RGB LED podsvícení. Rozdíl je v použití barevných diod (červená, 2x zelená a modrá) namísto klasických bílých LED diod. Běžný uživatel, kromě velmi jasného obrazu, hluboké černé barvy, ostřejšího a plynulejšího obrazu, ocení zejména mnohem nižší spotřebu elektrické energie (až o 40 % oproti běžným LCD TV). Zároveň přijde vhod také užší a lehčí profil panelu, který je možno zkonstruovat díky nízkým LED diodám.

Televizor 3D

Trojrozměrný film mohli diváci poprvé vidět už v roce 1922 a už v srpnu 1928 byla v Londýně světu představena první stereoskopická 3D televize. Přestože bylo v padesátých letech minulého století natočeno pro technologii 3D nespočet filmů, nijak zvlášť se v domácnostech neuchytila. A to ani v 70. a 80. létech 20. století, kdy se filmaři pokusili o její vzkříšení, ale to samozřejmě v tehdejším kapitalistickém západě. V Československu tuto technologii znalo jen několik odborníků. O to větší zájem je ovšem o tuto staro-novou televizi v současné době. Znovu se začínají točit filmy pro 3D vysílání, které se typicky vytvářejí dvěma kamerami. Jimi se zaznamenává lehce odlišný obraz v rámci úhlu pohledu levého a pravého oka. Abychom při promítání docílili toho, aby správný snímek šel do správného oka, musíme použít určitou metodu. Liší se od sebe tím, jak je scéna přicházejícího videa zakomponována. Základní rozdělení 3D technologie je bez použití brýlí pod názvem autostereoskopické zobrazování nebo známější s použitím speciálních brýlí zobrazování stereoskopické. Televizor 3D samozřejmě dovoluje sledovat i běžné programy, ke kterým navíc můžeme zhlédnout i ty natočené technologií pro 3D. Problém tkví v tom, že v současné době není nijak zvlášť velká nabídka filmů 3D.

Foto: Panasonic, Samsung