Renovovaná pohovka

Na první pohled v interiéru upoutá sedačka, která k sobě přitahuje pozornost díky pestré směsi látek na polštářích i vlastním potahu. Odlišně čalouněný sedák napovídá, že nový potah získal při renovaci staršího elegantního solitéru, jehož ostatní části nevykazovaly takový stupeň opotřebení. Navzdory záměru propojit starý potah s novým se snaha minula účinkem. Novému – nejlépe opět sametovému – čalounění sedáku by slušely spíše tmavší tóny ladící s původním potahem. Pokud už byl zvolený nový potah sedáku takto nešťastně, lépe by ho doplnily střízlivé polštáře opakující všechny jeho barvy, které by dokázaly vztah nového a starého harmonizovat.

Pestrobarevné polštáře

S novým výrazně vzorovaným potahem a zahlcená množstvím pestrých polštářů se elegantní sedačka v interiéru ztrácí. Gejzír barev a vzorů na sebe strhává pozornost a odvádí ji od čistých tvarů pohovky. Záměrem designéra bylo pravděpodobně změnit její původní vzhled a dodat jí modernější, svěží výraz. Pestrobarevné polštáře si však s nově čalouněným sedákem nemohou rozumět - o mnoho lépe by totiž vyzněly na klidném, jednobarevném pozadí v tmavší neutrální barvě. Puntíkované a proužkované polštáře se k sobě jednoduchou geometrií vzoru hodí, ale filigránský folklórní vzor obou krajních polštářů do celku příliš nezapadá. Stálo by za to hledat vhodnější náhradu.

Ústřední stěna

Stěna za sedačkou udává tón celému interiéru. Díky textilní tapetě v zajímavém netuctovém odstínu získal interiér eleganci, noblesu a lehce tajemnou atmosféru. Na jemné struktuře vláken tapety doslova září zlatý rám ústředního obrazu, jehož půvab po setmění zvýrazňuje speciální osvětlení. Jeho motiv, barvy a celkový výraz jsou natolik silné, že by mohl na stěně viset zcela sám, a s přehledem by zvládl sehrát hlavní roli. Pokud se k němu chtějí přidat další obrazy, rozhodně ne tak, jako na fotografii. Dvojice menších obrazů visí příliš nízko, navíc zakryta výraznou lampou. Lépe by vyzněla symetrická skupinka komponovaná ve výši horizontu.

Řešení knihovny

Potemnělá knihovna chytře využívá prostor výklenku u krbu. Kromě místa pro rodinnou sbírku knih nabízí také prostor pro vystavení uměleckých předmětů. Lépe nežli trojice monumentálních váz by působily jednotlivé nádoby rozmístěné mezi knihy v několika úrovních. Rozpačitě vyznívá také obraz ve spodní volné pasáži. Pokud bylo záměrem designéra odlehčit poměrně hmotnou sestavu knihovny, měla být prázdná část s obrazem ve výši horizontu. Přesvědčivý výraz a čistý dojem by vyvolala knihovna zaplňující celý prostor výklenku. Tomu by dodaly rytmus a měřítko pestré hřbety knih efektně proložené uměleckými předměty a robustními vázami.

Přeplněný stolek

Jak bývá v bohémských domácnostech zvykem, konferenční stolek je přeplněný. Není to ovšem běžný nepořádek: vedle stohů intelektuálně laděných knih o designu a umění tu najdeme rozličné umělecké předměty. Dokonce i popelník se zapalovačem a sirkami působí jako malé umělecké dílo. Toto zátiší sice dokresluje atmosféru osobitého interiéru, ale k dobrému celkovému dojmu rozhodně nepřispívá. Interiér plný barev, vzorů, obrazů a motivů působí díky přeplněné stolní desce roztříštěně a stolek nepatřičně odvádí pozornost od zajímavějších interiérových prvků. Navíc zcela ztrácí svou funkci, protože rozečtený časopis či kávu není kam postavit…

Originální doplňky

V interiéru, koncipovaném na efektu pestré směsi barev, vzorů, struktur a motivů, role doplňků klesá. V minimalistickém interiéru hrají doplňky často roli prvků, které v čistém, neutrálně barevném prostředí spontánně přitahují pozornost a nabízejí atraktivní motiv k pozorování, zatímco zde jsou nuceny utkat se o pozornost se silnou konkurencí. Drobnějším doplňkům proto v pestrobarevném interiéru prospěje shromáždění na jediném místě: v prosklené vitríně nebo závěsné skříňce, kde jejich půvab decentně podtrhne speciální bodové osvětlení. Výraznější a robustnější doplňky mohou být rozmístěny v celém prostoru rovnoměrně, podobně jako vázy, které dodají rytmus řadám knih.

www.haroldova.cz