Žádost čtenářky

Dobrý den, v příloze posílám nákres koupelny v nové dřevostavbě, kterou nám budou v nejbližší době stavět. Celková plocha by měla být 6,5 m². Koupelna nám bude dodána na klíč, ale návrh je čistě na nás - to znamená, že výběr zařízení a obkladů je úplně volný a limitovat nás bude jen cena. Jsme tříčlenná rodina s holčičkou (1,5 roku) a baráček bude malinký v dispozici 1+4. V koupelně (jediné v domě) bude okno na určeném místě, žebřík (topení), vana, sprchový kout (ten není podmínkou), pračka, umyvadlo - to se tam určitě musí vejít – a kde to bude, je jen na nás. Toaleta bude samostatně. Koupelnu bych si představovala „čistou“, útulnou, světlou a klidně s aspekty dřeva či zajímavé mozaiky, velmi se mi líbí betonová stěrka nebo vůbec využití částečně neobložených stěn (nejsem zastáncem potřeby obložit, co se dá, a udělat tak z koupelny nenapuštěný bazén. Také by se mi líbilo třeba nějaké originální zrcadlo. Nelíbí se mi současný trend skvělých moderních prvků a místností, které postrádají nádech domova a nevítají člověka dovnitř. Předem velice děkuji za návrh a budu se moc těšit na překvapení.

Řešení designérky

Koupelna není úplně malá (má 6,5 m²), navíc umístění okna a dveří je praktické - uprostřed stěn, takže po obou stranách stavebních otvorů zbývá dost místa. Podařilo se mi umístit vše, co si majitelé přáli. Pračka je v rohu za dveřmi, nepřekáží, a není příliš na očích. Naopak, krásná umyvadla si zaslouží naši pozornost, proto jsem je umístila na stěnu, kde příchozímu ihned padnou do očí. Prostoru je dost, tak jsem navrhla umyvadla dvě. Rodina zatím sice není příliš velká, ale v budoucnu se může rozrůst o další členy, a umyvadlo navíc se při ranním shonu hodí. Pod umyvadly je nízká skříňka se zásuvkami na drobnosti, jako jsou hřebeny, zásoba zubní pasty, nebo třeba make-up.

Vanu jsem použila klasickou, obdélníkovou. Klidně by se vešla i rohová, ale zbytečně by zabrala příliš místa, a k tvarům koupelny by se nehodila. Vedle vany je ještě umístěný sprchový kout. Nebyl sice podmínkou, ale myslím si, že pokud je na něj místo, určitě své uplatnění v koupelně najde.

Vedle sprchového koutu je topení - žebřík, který je velice praktický - ručníky rychle uschnou, a můžou se složit do skříňky nad pračkou.

Paní si přála světlou koupelnu, což jsem jí ráda splnila. Také mám ráda světlé prostory. Obklady jsou bílé, spárovací hmota pro ozvláštnění růžová. Má to i praktický důvod - bílé spáry se rychle zanesou nečistotami a zašlé spáry nevypadají pěkně. Na podlaze je krásná dlažba Zingana RAKO ve formátu 30 x 30 cm.

Protože také nejsem příznivcem koupelen obložených kolem dokola obklady, použila jsem je pouze tam, kde jsou nezbytné. Do sprchového koutu a kolem vany. Stěna za umyvadly je natřena lesklou omyvatelnou interiérovou barvou, která je odolná vůči otěru a vlhku. Na protější stěnu jsem použila fototapetu s krásným motivem, který dodá koupelně zajímavost i útulnost. Tu vnesou také květiny, které musí být vybrány s ohledem na vlhké prostředí.

A jak se líbí vám? Dejte mi vědět do komentářů.

Obrázky a text: Petra Kolaříková, www.design-domova.cz