Stísněný prostor totiž kromě aplikace základních obecně platných pravidel vyžaduje specifický přístup a do detailu promyšlený koncept.

Betonový strop

Betonový strop je nepřehlédnutelný stylotvorný prvek, který výrazně ovlivňuje atmosféru celého prostoru. Naznačuje specifický vkus a preference majitelů, kteří si evidentně nepotrpí na zbytečnou zdobnost a nenechají se ovlivnit konvencemi. Přesto se nad vhodností této volby vznáší otazník. Strop totiž podobně jako podlaha zásadně ovlivňuje světelné podmínky v interiéru, který v tomto konkrétním případě není nijak nadstandardně osvětlený. Kvůli betonovému stropu se tak trvalé využívání umělého osvětlení během dne stalo nepříjemnou nutností.

Barevná výmalba

Sytá chladně zelená výmalba čelní stěny za kuchyňskou linkou působí velmi rozpačitě. Na malé ploše rozdělené na dvě části horní řadou kuchyňských skříněk nemá šanci vyznít. Navíc upozorňuje na nepraktické umístění dveří v rohu se stranově obráceným otevíráním. Výrazně barevná výmalba si zaslouží ucelenou stěnu bez oken, dveří a nepravidelností. Její použití na malé části stěny vedle dveří do spíže bylo spíše kontraproduktivní. Bílá výmalba by splynula s linkou, dodala jí čistý, ucelený výraz a nepovedené dveře do spíže nechala efektně zmizet.

Kuchyňská linka

Dřez v bezprostřední blízkosti varné desky patří mezi základní ergonomické chyby, bohužel zdaleka nejsou jediné - ani estetické pojetí nenadchne. Ačkoliv se kuchyně snaží o minimalistickou čistotu a jednoduchost, nedaří se jí to. Zelená výmalba ji opticky rozděluje podobně jako nevhodně zvolená digestoř, která trestuhodně tříští horní řadu skříněk. Její nepatřičnost ještě zdůrazňují plná bílá dvířka se sjednocenou výškou. Jedinou záchranou je výměna digestoře za typ vestavěný do skříňky, která bílými dvířky zacelí stávající nevzhlednou mezeru.

Pracovní stůl

Pracovní stůl je ve svém výrazu nejistý a nepřesvědčivý. Ačkoliv je umístěný ke stěně, nevyužívá ji pro instalaci nástěnky ani polic s úložným prostorem, tolik potřebným k pravidelné práci. Pohled do čisté bílé zdi není bez ohledu na typ pracovní činnosti nijak inspirativní ani lákavý. Navíc se dobrovolně otáčí zády k přirozenému zdroji denního světla – k oknu. Pokud stůl slouží jen k příležitostné práci s laptopem, stálo by za to zvážit změnu jeho polohy – postavený volně do prostoru za sedací soupravu kolmo k oknu by nabízel atraktivnější výhledy…

Otočená sedačka

Podobně jako psací stůl je také sedačka v interiéru otočená nepochopitelně obráceně. Předmětem jejího zájmu je nejspíš televizní obrazovka zavěšená na protilehlé stěně, která však nevysvětluje ani neomlouvá její rezignaci na výhled okny do zeleně. Ačkoliv by sedací souprava v rodinném domě měla mít ten nejlepší možný výhled, zde je otočená přímo do zdi, navíc je jí nepříjemně blízko. Také pozice zády k oknu i hlavním vchodovým dveřím na pocitu jistoty a bezpečí nepřidá. Sedačce by prospělo otočení i za cenu hledání nové, třeba i atypické polohy televizoru.

Ing. arch. Veronika Haroldová Foto: www.isifa.com, archiv firem