Výhodou plovoucích podlah je kromě jiného i vcelku snadná pokládka, podlahové systémy se suchými zámky jsou neustále zdokonalovány tak, aby bylo možné podlahu bez jakýchkoli spojovacích prvků a složitého nářadí čistě a bez nepořádku položit za jedno odpoledne. Ale aby byl výsledek opravdu dokonalý, je nutné zakončit všechny okraje a přechody. Kromě podlahových dílů je proto možné v širokém výběru koupit také všechny doplňkové materiály i prvky, tedy přechodové a soklové lišty nejrozmanitějších barev, dekorů a tvarů.

Přechodové lišty snadno a dokonale

Na olištování bychom měli myslet ihned při koupi samotné podlahy, pozdější „dodělávky“ s sebou nesou různá rizika – například již třeba nebude možné dokoupit lišty či sokly odpovídající textury či odstínu. I z jiných důvodů se může stát, že jsou lišty „malinko“ jiné, a než zvolit kompromis – tedy ten nejpodobnější odstín či vzor, který bude i přesto vždy vidět, je vhodnější sladit lištu s barvou stěny. Ovšem samozřejmě nejlepší variantou jsou lišty sladěné s podlahou. V případě připevňování soklů či lišt ale nejde jen o estetický vzhled, kompletní dokončení podlahy ve stejném čase je důležité i proto, že do mezer mezi podlahou a stěnami zapadávají nečistoty a prach, které se pak obtížně čistí. Ovšem lišty a sokly neslouží jen k efektnímu zakončení podlahy, ale často i k zakrytí nedostatků či zjemnění přechodů nestejně vysokých podlah, nahrazují prahy a využívají se v místě styku podlah různých povrchů.

Nebojme se montáže

Při pokládání lišt či připevňování soklů nejdříve začistíme hrany podlahy a odřízneme přesahující igelit či mirelon, jestliže jsme je použili. Lištu pak zkusmo vyskládáme po celé délce a uřízneme také přesně odpovídající rohový spoj. Pak označíme místa pro navrtání otvorů pro hmoždinky a lištu připevníme. Připevňovací prvky určuje výrobce, nejčastěji jde o narážecí vruty - lišty pro ně mají předvrtané otvory a jsou samolepicí – nesou vrstvu netoxického termoplastického lepidla a vyžadují dokonale čistý a odmaštěný podklad. Další možností uchycení je spodní fixovaná vodicí lišta, do jejíž drážky se pak jednoduše natlačí horní pohledový profil. Podle materiálu lze některé z těchto profilů ohýbat pomocí speciální ohýbačky, kterou je možné si také půjčit.

Příště: Profily a lišty podle materiálů
Foto: www.isifa.com, www.thinkstock.cz