Jediný požadavek, který máme: v ložnici plánuji žehlit při televizi. Z tohoto důvodu je nutné počítat s prostorem pro žehlicí prkno a naplánovat umístění TV (uvažovali jsme o schování do skříně, což má nevýhodu, že ve skříni přijdeme o dost úložného prostoru). Pokud jde o barvy, rádi bychom použili některé z následujících barev: hnědá/smetanová/bílá/béžová a případně zkombinovali s jednou výraznější barvou. Přičemž rádi bychom zachovali celkově klidný ráz ložnice.

Barvy, které by paní Sýkorová ráda viděla ve své ložnici, jsou moje oblíbené, proto mne dnešní návrh velice bavil. Na nábytek jsem použila lamino v barvě Champagne. Vše je sladěno do hnědých a smetanových tónů, jediné, co se trochu barevně vymyká, je fototapeta nalepená za čelo postele. Nicméně je velice klidná a barevně příjemná, funkci ložnice, jako odpočinkové místnosti nijak nenarušuje.

Protože si manželé Sýkorovi přejí mít v ložnici televizi, při které by paní žehlila, rozhodla jsem se změnit dispozici pokoje, se kterou se původně počítalo, a navrhla jsem trochu jiné řešení. Vestavěné skříně jsou nyní na stěně vedle vstupních dveří. Protože prostor ke dveřím může být maximálně 50 cm, část skříní má hloubku 40 cm, zbytek je hluboký 60 cm. Pod menší okno jsem umístila dlouhou komodu, nad kterou je televize. Postel je ve výklenku, kde měly být původně skříně. Je to dle mého názoru pocitově lepší umístění než přímo proti dveřím. Je to takové „intimnější“.

Postel je široká 180 cm, dlouhá 200 cm. Po stranách jsou noční stolky, samozřejmě s lampičkami na čtení. Velká fototapeta za čelem postele oživuje stěnu, do místnosti vnáší trochu barevnosti. Jsou to však barvy klidné, a do ložnice se hodí. Pro ještě větší zútulnění jsem na stěnu s tapetou nainstalovala lehoulinkou organzovou záclonu, která neubírá světlo. Ani římské roletky na oknech nekazí dojem světlé místnosti. Pokud bude potřeba, místnost se zatemní okenními roletami. Doporučuji systém Newroll. Je to tzv. roleta do prostoru mezi skly. Tento nový a inovativní roletový systém se montuje pomocí jednosložkové pásky přímo na skleněnou tabuli. Případná demontáž je snadná a kdykoli možná, neboť jednosložkovou pásku je možné ze skleněné tabule beze zbytku odstranit.

Jediný požadavek zadavatelů – aby paní Sýkorová mohla v ložnici žehlit u televize, byl splněn. Doufám tedy, že se jim návrh bude líbit.

Obrázky a text: Petra Kolaříková, www.design-domova.cz