Tyhle květiny najdete snad na každé venkovské zahradě. Mají neuvěřitelné množství barev a tvarů, a tak si každý může vybrat tu svou nejkrásnější. Jiřiny se dělí do 8 skupin, ale všechny mají jedno společné. Hlízy, ze kterých rostliny vyrůstají, se musí na jaře po polovině května zasadit a na podzim po prvním přízemním mrazíku zase vykopat. Uskladnit je pak můžete v mrazuvzdorném a suchém sklepě nebo místnosti s ideální teplotou kolem 5 °C. Přes zimu je raději několikrát zkontrolujte. Jejich pěstování, jak vidíte, vyžaduje určitou péči, ale odmění se vám záplavou nádherných květů, které budou zdobit zahradu velmi dlouho. Jiřiny jsou vhodné i k řezu a ve váze udělají také velkou parádu.

Až půjdete na zahradu pro nějaké květiny na stůl, vezměte si na ně bíle natřené košíčky od jahod. Určitě se v nich nepomačkají a domů si je donesete krásně svěží.

Zkuste si staré skleněné lahve přeměnit na originální vázy. Dozdobte je sytě zelenými listy různých stromů. Přiložte je k lahvi a ovažte kolem zeleným lýkem. Pak už do každé stačí vložit jeden výrazný květ jiřiny a máte zajímavě ozdobený stůl.

Chystáte letní ovocné osvěžení pro děti? Nalákejte je na melounový svícen. Do melounové výseče zapíchejte tenké dlouhé svíčky a dozdobte květy jiřinek. Protože je meloun samá voda, květy vydrží čerstvé velmi dlouho.

Zajímavý svícen můžete vyrobit i z jednotlivých květů pomponkovitých jiřin. Vezměte malé porcelánové mističky, na dno nasypejte písek a nalijte trošku vody, aby květy déle vydržely. Do středu každého květu potom nasuňte dlouhou tenkou svíčku, kterou zapíchněte až do písku. Tím ji zajistíte před možným pádem.

Možná, že vaše kamarádka ještě jiřiny na zahrádce nemá. Zkuste ji tedy překvapit malým květinovým dárkem – jiřinkou v květináči. Ideální obal na takový dárek je plastová taštička, dozdobená sisalovou mašlí v barvě květů.

V horkých dnech je příjemné mít nablízku alespoň malou vodní hladinu. Udělejte si na váš stůl osvěžující jezírko v porcelánové misce. Listy kakostu zatěžkejte malými mističkami s jednotlivými květy jiřinek a doplňte plovoucími svíčkami. Vše zalijte vodou. Přes den vás taková dekorace osvěží a na večerní posezení budete mít originální osvětlení.

Pokud vám silný déšť nebo vítr poláme jednotlivé květy, nezoufejte. Posbírejte je a doma vezměte různé sklenky. Naplňte je vodou a květy do nich ponořte. Uvidíte, že i s málem vykouzlíte letní pohodu.

Foto: Pleasurephoto.com