Kvalitní nábytek

Nábytek je v tomto interiéru vybíraný s nejvyšší péčí a kombinovaný se vkusem. Jedná se převážně o kvalitní starožitnosti, osvěžené několika modernějšími kousky vyrobenými na zakázku, případně zakoupenými v uměleckých galeriích. Na starožitném nábytku jsou použity výhradně tradiční materiály, jejich design a tvarosloví jsou prověřené staletími. Moderní nábytek na něj velmi citlivě navazuje a harmonicky ho doplňuje. Decentní barevnost potahů a čalounění v neutrálních tónech neodvádí pozornost od dalšího zařízení interiéru.

Barevné splývání…

Mnoho odstínů jedné nebo několika blízce příbuzných barev vytváří sice harmonický celek, ale postrádá hloubku a tím i prostor. Decentní, nenuceně elegantní nábytek vyžaduje pozadí, na kterém má šanci vyniknout. Neutrální hnědý nábytek z fotografie zazáří nejlépe na světlém pozadí. Zvolený odstín výmalby je mu příliš blízký a nábytek s interiérem ke své vlastní škodě splývá. Podobnou službu jako světlá výmalba na stěnách by odpočinkovému koutu prokázal světlý koberec. Sezení by zvýraznil, zútulnil a dodal volně stojícím solitérům jasný řád.

Nenápadná výmalba

Pískový odstín výmalby je sice jemný, na pohled příjemný a decentní, bohužel je příliš blízký jak čalounění nábytku, tak závěsům na oknech a dokonce i samotným okenním rámům. Navíc se zvolený odstín v daném prostoru jeví jako tmavý, především v souvislosti s bezprostředním okolím domu. Přes velkorysost okenních otvorů s atraktivním výhledem do zahrady působí pískový odstín zásluhou bohatě vzrostlých stromů poněkud smutně a bez života. Světlounce krémová by interiér rozsvítila, projasnila a vnesla sem přiměřený kontrast.

Nevýrazný krb

Krb je evidentně přirozeným centrem pokoje, který ovládá prostor sezení a spontánně k sobě přitahuje pozornost. Proto by si zasloužil podpořit odlišným, zajímavějším nebo výraznějším odstínem výmalby. V kontextu s naznačeným barevným schématem by se na komínovém tělese ideálně vyjímala světlounce lilková nebo střední odstíny fialové s lehkým nádechem hnědé. Celou kompozici by skvěle doladil obraz - originální olejomalba v živých barvách, které dokážou konkurovat plamenům ohně, a ve chvílích, kdy v krbu nehoří, vytvoří hřejivou atmosféru.

Fádní textil

Bytový textil zde zůstal hrubě nedoceněný! Absence koberce, mdlá kombinace jednobarevných polštářků s nenápadnými závěsy interiér nijak neoživují. Vhodně zvolené textilní doplňky dodají interiéru živost pomocí struktury, barev a vzorů, které zde bohužel chybí. Nejcitelněji tu chybí koberec. Světlý krémový nebo fialkový koberec s vyšším hustým vlasem by pokoj výrazně zateplil a zútulnil. Sezení oživí skupinka různorodých polštářků v několika odstínech pastelových barev s výrazně dekorativními vzory. Okna prosvětlí a zjemní lehounké bílé záclony doplněné krémovými závěsy.

Nevhodné dekorace

Fialová vonička na odkladním stolku je živým důkazem, jak moc tomuto interiéru pomohou barvy. Na pozadí krémové výmalby nádherně vyniknou něžné růžové a fialové odstíny oživené namodralou švestkovou. Kovové lesklé doplňky podobně jako zrcadla násobí denní světlo a vytvářejí kouzelnou atmosféru. Aranžmá na krbové římse nebylo zvoleno šťastně: monotónní řada svící evokuje plot nebo mříž, za kterou se zbytečně ztrácí aranžmá suchých větviček. Nejlépe by se zde vyjímal pestrý obraz ve zlatém rámu, jehož barvy v interiéru efektně zopakují polštářky na sedačce.

Foto: www.isifa.com, www.thinkstock.cz, archiv firem