Vynalezlo značku ekologický, pod kterou spadá vše, co je šetrné vůči přírodě - materiály jsou recyklovatelné nebo obnovitelné a řadí se sem i ty, při jejichž výrobě bylo použito minimálně energie a nebylo přitom vypuštěno do ovzduší příliš mnoho skleníkových plynů.

Ekologické ale mohou být také nejrůznější technologie, s jejichž použitím šetříme elektrickou energii, vodu… Je to celá řada velkých a malých prvků, s jejichž použitím můžeme docílit takové domácnosti, která bude přátelská vůči naší planetě a nemusí být ani nijak esteticky pozadu. Ekologicky totiž lze i smýšlet, o to se totiž starají designéři i architekti.

I z obyčejného kartonu může vzniknout zajímavý kus nábytku, podívejte se na video:

Křižovatka mezi materiály

V oblasti navrhování interiérového zařízení a doplňků používají designéři ekomateriály. Patří mezi ně všechny ty, které mají minimální vliv na životní prostředí, avšak vlastnostmi dokonale vyhovují pro konkrétní užití. Jsou velmi snadno recyklovatelné, přičemž ekomateriály pocházející z biosféry jsou recyklovány přírodními vlivy a ekomateriály z technosféry jsou recyklovatelné různými technologickými postupy. Existují také takzvané technomateriály, které vznikají zpracováním materiálů z biosféry a zemské kůry syntetickými procesy. Obecně lze říci, že pocházejí z neobnovitelných zdrojů. Plasty, pryže a pryskyřice jsou vyráběny z ropy, případně zemního plynu. Vložená energie k jejich získání je vysoká a většina technomateriálů vstupuje jen velmi obtížně do přírodních cyklů. V dnešní době, kdy čelíme riziku brzkého vyčerpání neobnovitelných zdrojů, je nutnost recyklace technomateriálů aktuální.

Papír se rozloží v přírodě rychle, ale vzniknout z něj může i hezký stůl:

Příroda přirozeně recykluje všechny své materiály, zatímco lidé z těch, které vyrobili, recyklují pouze některé. Třeba materiály s nízkou peněžní hodnotou jsou recyklovány jen minimálně, naproti tomu vzácné kovy jsou recyklovány z více jak devadesáti procent. Materiály odvozené z organických složek planety pocházejí z rostlin, živočichů či mikroorganismů a jsou obnovitelné. Do této skupiny látek je možné zařadit speciální látky, jako jsou kompostovatelné biopolymery a biokompozity odvozené z přírodních látek. Tyto materiály se snadno zapojují do přírodních cyklů.

A jak být konkrétně šetrní? Před plasty, ale i kovy (výroba jedné tuny hliníku vyžaduje stokrát více energie než výroba jedné tuny opracovaného dřeva) dávejme přednost dřevu, ideálně nábytku z masivu, neboť lepené materiály mohou obsahovat nebezpečné chemické látky. Ze stejného důvodu by dřevo mělo být ošetřeno vosky nebo přírodními oleji. Budeme-li preferovat k jeho ošetření lak nebo barvu, pak vyberme přírodní nebo vodou ředitelné přípravky. Obecně platí, že zvolíme-li skutečně kvalitní výrobek, bude nám sloužit delší dobu a nebudeme ho muset brzy nahrazovat jiným.

Nábytek, který nepotřebuje žádná lepidla, žádné šroubování. Stačí ho jen poskládat:

Nejde ale jen o materiály, jde také o naše chování. Jak za provoz domácnosti ušetřit nějaké peníze, záleží čistě a jen na nás. Ale o tom příště.

Foto: Archiv firem, Vitra, Kroom, Vkancelari.cz