Polštáře a polštářky různých velikostí, barev i rozměrů jsou jednoduchým, ale stále velmi vděčným doplňkem interiéru. Jako dekorace se hodí prakticky všude a navíc z nich můžeme vytvořit třeba i neformální sezení.

Pohrajte si s polštářky

Díky polštářům lze interiér snadno změnit – je možné je přemístit, nakupit, vyměnit, povléknout, prostě zkrášlit. A vše čistě podle naší fantazie. Velkou výhodou polštářků je právě možnost kdykoliv na nich vyměnit potahy. Můžeme si tak pohrát s barvami, vzory i materiálem podle ročního období nebo podle naší nálady.

Polštářky mohou samozřejmě mít nejrůznější tvary – běžné jsou geometrické, pro děti pak třeba ve tvaru mráčku, sluníčka, květiny a podobně. Ale není nutné upínat se jen na klasiku. V moderním interiéru se krásně vyjímají například polštářky se zaoblenými hranami. Oblíbené jsou také dlouhé polštáře na spaní, ráno je stačí stočit a sepnout.

Jak zvolit správný materiál

I náplň polštářů volíme podle jejich typu a funkce. Asi nejčastěji používané je dnes duté vlákno, neboť je lehké, drží tvar, dobře se udržuje a současně je ideální pro alergiky. Vlákna mohou být ve tvaru tyčinek, kuliček nebo jde o jejich směs.

Další celkem obvyklou náplní je akrylátový nebo polyesterový vatelín. Je měkký, drží tvar, dá se dobře prát, vybíráme však kvalitnější druhy, levnější mohou při praní zplstnatět. Poměrně tvrdou náplní jsou polystyrenové kuličky, jimiž se plní především dekorativní polštáře pevných tvarů, případně velké pytle, určené k sezení.

Levnější variantou náplně je molitanová drť, tyto polštářky ale nejsou určeny na spaní, ale spíše pro dekoraci nebo jako doplněk k pohodlnějšímu sezení. Předností je lehkost, snadné zpracování a objemnost. Polštářky se však rychle slehnou, jsou málo vzdušné, molitan má navíc časově omezenou životnost, neprospívá mu časté praní.

Ve výčtu nesmíme opomenout ani obyčejné nebo prachové peří - je měkké, nadýchané a lehké. Jeho nevýhodou je pracnost zpracování, a fakt, že není vhodné pro alergiky a lidi, kteří mají potíže s dýcháním. Plníme ho do silné a pevné látky – sypkoviny, v případě potřeby dáváme dvojitou vrstvu. Všechny tyto náplně je možné koupit, polštáře si proto můžeme vyrobit i sami.

Příště se můžete těšit na: Vyrábíme doplňky do interiéru – zhotovení polštáře