Podle architekta a designéra Michala Janků vnímají Češi koupelnu stále jako užitkový prostor a „skladiště“ věcí na úklid než jako obytnou součást bytu. Navíc, když už se pro změnu rozhodnou, volí stejná prostorová řešení.

Přestože to na první pohled nevypadá, poskytují prostory panelákové koupelny nemalé možnosti a lze s nimi provést řadu změn.

Koupelna a samostatná toaleta

„Lidé se často domnívají, že spojení koupelny s toaletou přinese více místa. To je sice pravda, ale ztrácí tím dvě stěny, jinak řečeno jednu příčku, na níž lze umístit skříňky a vytvořit další úložné prostory,“ upozorňuje Michal Janků. Místnost s toaletou často opomíjíme a neuvědomujeme si její skutečné možnosti.

Naopak ji zaneřádíme smetákem, kbelíkem či dalšími věcmi pro úklid a z toalety se stává malé skladiště. Z toho důvodu je WC obecně vnímáno jako nejhorší místo v bytě. Vysoké skříňky mohou prostor doplnit a poskytnout další možnosti, kam v bytě umístit koupelnové drobnosti. Propojení místností je navíc nepraktické ve chvíli, kdy v bytě bydlí početnější rodina.

Kdy naopak toaletu s koupelnou propojit?

„K propojení se přikláním v případě, že do místnosti věnované toaletě nelze umístit umývátko. Tím totiž ztrácí samostatná místnost svůj smysl,“ uvádí Michal Janků.

Do malých místností je důležité vybrat správný typ a velikost klozetu. Dle architekta preferují Češi z důvodu snadné údržby závěsné typy klozetů, které představují trendové a čisté vybavení.

Nádržka pro splachování je umístěna ve stěně za ním a k jejich upevnění se využívají značkové předstěnové systémy, u nichž je zaručena dostatečná pevnost bez velkých nároků na nosnost zdi. „Ve volbě závěsných klozetů se Češi liší od USA a Ruska, kde dávají přednost plně kapotovaným klozetům,“ doplňuje architekt.

Další články o koupelnách najdete zde:

Malý prostor neznamená nutně omezení vašich plánů

Dobrým řešením malých prostor může být například důmyslně navržený koupelnový set, který využívá každý drahocenný centimetr a přináší nevšední designová řešení tam, kde je nejvíce potřebujete.

Variabilita tvarů a rozměrů jednotlivých prvků poskytuje individuální řešení malých koupelen, zároveň však podtrhuje vzdušnost a eleganci větších prostor.

Důmyslně řešená umyvadla a umývátka využívají prostor do šířky, zatímco do hloubky si nárokují pouhých 37 cm. Spolu s asymetrickou baterií poskytují nejen dostatek mycích i odkládacích ploch na umyvadle, ale především velkorysý úložný prostor pod ním.

Vertikální úložné prostory

V malé koupelně je důležité dobře využít i vertikální a užitkové prostory. Sortiment závěsných a umyvadlových skříněk definují prostorově úsporná řešení, přehledné vnitřní uspořádání a maximální využití úložné plochy díky plnovýsuvnému pojezdu. Oceníte také samodovírací funkci skříněk a chytře řešené úchytky.

Světlo hraje v malých prostorách klíčovou roli

Zrcadla s osvětlením rozzáří každou koupelnu a opticky zvětší její prostor. Uplatní se především v koupelnách s nedostatečným přístupem denního světla a díky bezpečnému krytí mohou být umístěna i v bezprostřední blízkosti van a umyvadel. Opatřením speciální vyhřívací fólie předejdete nepříjemnému zamlžování zrcadel.

Zdroj a foto: Jika