Rohová sedací souprava nemá jeden standardní rozměr a koneckonců ani tvar. Nabízena je zpravidla s variabilním systémem obsahujícím několik různých dílů, které se k sobě skládají podobně jako kostky domina. K dispozici máme zpravidla rohový díl, který doplňujeme podle velikosti prostoru o dvojsed, trojsed nebo kanape. Dále to může být taburet, který můžeme používat také samostatně místo křesla. Podle volby komponentů pak vytvoříme klasickou rohovou variantu, nebo stále oblíbenější sestavu do tvaru písmene U.

Znáte pro?

Aniž by se to na první pohled mohlo zdát, rohové sedací soupravy využívají místo. A to díky rohovému dílu, který tuto zpravidla nevyužitou část místnosti prakticky vyplní. Další předností je poskytovaný komfort, právě tvar totiž dovoluje více možností pro sezení, které je podpořeno polohovatelnými podhlavníky, u některých typů můžeme nastavit i úhel zádových opěr.

MOŽNÁ VÁS BUDE ZAJÍMAT I TOHLE:

Praktickou stránku věci zpříjemňují úložné prostory pod sedáky (nejčastěji u kanape nebo taburetu), kapsáře z boku sezení nebo odkládací police připevněná k zádům opěradel. Majitelé ocení i integrované lůžko, které získají rozložením. I v tomto případě však slouží pro příležitostné přespání.

Skrytá proti…

Právě rozměr a tvar mohou být menším zádrhelem. Díky nim totiž sezení poskytuje jen určitou variabilitu uspořádání interiéru. Poznáme to v momentě, kdy chceme měnit dispozici pokoje. Sedačku totiž vždy nakonec umístíme do rohu, takže nezískáme nic nového. V některých případech ji můžeme umístit volně do prostoru, což působí velmi efektně. K takovému počínání ovšem potřebujeme dostatečně velkou místnost. Při přestavování se připravte také na nutnost nábytek rozebrat, přemístit a znovu smontovat. V celku s ní totiž až na výjimky nelze manipulovat.

Co určuje cenu?
Rám – u dražších typů je z oceli nebo masivu dřeva, u levnějších z dřevotřísky.
Výplň – nejčastěji to bývá PUR pěna v kombinaci s různými příměsemi (např. viskoelastickou pěnou, polyesterové vatování), v některých případech jsou součástí také pružiny. Vás bude zajímat zejména pohodlí, tedy tvrdost nebo měkkost sedáků. To ovlivňuje hmotnost PUR pěny, kterou udává výrobce. Platí, že čím je vyšší hmotnost na metr krychlový, tím je sedák tvrdší.

Jakou potahovou látku?

Kůže je nabízena pouze v jednobarevném provedení. Existuje několik kvalitativních kategorií, které jsou určeny podle toho, která vrstva je zpracována. Oblíbená je ekokůže, což je syntetická kůže, k jejíž výrobě se používají polyuretanové materiály netoxického materiálu, které jsou složením, prodyšností a odolností materiálu velmi podobné pravé kůži.

Látkový potah může mít nejrůznější vzory i barvy. U některých typů je snímatelný, můžete tedy mít více variant. Některé látky jsou nabízeny s povrchovou úpravou, která ji chrání. Obecně platí, že přírodní materiály jsou náročnější na údržbu, praktičtější jsou proto ty syntetické. Kvalitu látky určuje hustota vazby. Udávána je v gramech na metr čtvereční, přičemž platí, že čím je hodnota vyšší, tím je látka odolnější.