Málokdo z nás by vymaloval svému dítěti pokoj na černo, hnědo nebo sytě červeno. Málokdo by si vybral pro bydlení suterénní tmavý a vlhký byt. Proč? Protože cítíme, že nás prostor kolem nějak ovlivňuje, má vliv na naši náladu, pocity, naši energii, naše tělo. Moc o tom nevíme, ale nějak to tušíme.

Umění feng-šuej má počátky v Číně

To, co většina z nás jen tuší, se již mnoho generací, po dobu cca 4 - 6 000 let, v Číně bedlivě pozoruje, sepisuje a propojuje do pravidel a zákonitostí. Tak vzniklo prastaré učení, věda a umění v jednom, zvané feng-šuej. Staví na znalostech proměny energie Qi ve hmotě, ve všem materiálním, které pokud známe, můžeme využívat ke svému prospěchu, zdraví, podpoře toho, co v životě chceme podpořit, a eliminaci toho, co chceme omezit.

ČTĚTE TAKÉ:

Co ovlivňuje naši harmonii

Feng-šuej vypracovalo objektivní nástroje a metody, které nás pomohou nasměrovat k takovému utváření vlastního prostoru, aby maximálně podpořil harmonii v našem celkovém životě. Základní aspekty, které se podílejí na povaze prostoru a mají na nás různý vliv, jsou tyto:

  • postavení domu a jednotlivých místností vůči slunci
  • stáří a přesný čas stavby domu
  • rozložení příček, oken a dveří
  • stav středu domu
  • tvar prostoru
  • rozmístění nábytku
  • volba materiálů, barev, doplňků atd.

Kombinace těchto vlivů vytváří vždy jedinečný a nenahraditelný prostor, který má své výhody a silné stránky pro své obyvatele, ale také své nevýhody a slabiny.

Subjektivní feng-šuej máme každý v sobě, každý máme své smysly, kterými vnímáme svět kolem sebe, své pocity, kterými vyhodnocujeme ne/příjemnost podnětů kolem nás, myšlení, které nám umožňuje zvažovat různé alternativy. Máme vědomí si sebe sama, schopnost nadhledu a další možnosti, jak uchopit svůj život pevně do svých rukou, a utvářet jej v souladu s našimi představami a potřebami v reakci na okolnosti.

Vylepšete svůj život i domov

Když naplno využíváme této naší přirozené výbavy, umíme pro sebe vytvářet harmonické prostředí pro spokojený život na všech úrovních. V ten moment se setkává subjektivní, vnitřní feng-šuej s objektivním, vnějším. Vnímáme citlivě proměny energie Qi a spolupracujeme s nimi vědomě.

Avšak málokdo jsme natolik v kontaktu se sebou samými, abychom všechny informace z našeho vnitřního zdroje uměli k sobě pustit a pracovat s nimi, důvěřovali jim a následovali je. Proto se nám hodí vnímat jak doporučení zvenku, tak bystřit své vlastní vnímání a intuici.

Pocit spokojenosti vnímám jako moment setkání toho, co je pro mě důležité, s tím, jak žiji svůj život, co a jak dělám. Podle tohoto přístupu je stav naší spokojenosti v rukách nás samých, my jsme jejími tvůrci, anebo hrobaři, dle libosti.

Pro spoustu lidí však bývá obtížné uvědomit si své priority, hodnoty, které se navíc ještě s věkem a konkrétním životním obdobím stále vyvíjejí a mění. A získat nadhled nad svým životem, abychom si uvědomili, jak ho vlastně žijeme a vytváříme, to je teprve velká výzva. Abychom se v ní neztratili, je užitečné najít konkrétní místo, kde můžeme začít.

Příště...

Jeden možný bod, kde začít, nám nabízí právě feng-šuej. V sérii dalších článků vám představíme tento systém i způsoby, jak jej využít pro zlepšení vašeho životního prostoru a tím života vůbec.

Zdroj: Sensaklub.cz