Můj prostor je můj život

Máme tedy jedinečnou příležitost si skrze uchopitelnou hmotu jasněji uvědomit, v čem žijeme a jak nám daný stav vyhovuje na jedné straně a na druhé straně, co je to, co se nám líbí, co pro sebe potřebujeme, aby se nám dobře žilo. A jsme již na dobré cestě k tomu uchopit svůj vlastní životní prostor pevněji do svých rukou a směřovat jasněji ke své vlastní spokojenosti.

Pokud známe proud řeky, můžeme plavat s minimálním úsilím. Pokud jej však neznáme, můžeme se zcela vyčerpat jen tím, že plaveme proti proudu.” čínské přísloví

Pokud známe proud energie v prostoru a jeho proměnlivost, můžeme jeho sílu využít k tomu, abychom byli celkově zdravější, na úrovni těla posílili ty jeho části, které máme oslabené, na psychické úrovni můžeme pozvednout svou náladu, podpořit určitý životní postoj, zvýšit své sebevědomí, sebejistotu, radost ze života, úspěšnější zvládání vztahů s partnery i rodinou, jasněji se nasměřovat vůči našemu životnímu poslání, našemu povolání, jít směrem svých cílů, podpořit svou tvořivost, schopnost věci začínat, dotáhnout je do jejich maxima, dobře zakončit a regenerovat své síly.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Vnitřní feng-šuej: Váš rádce a pomocník

Nejlepší je začít tam, kde již jsme, tedy v sobě a u sebe, využít informací svého vnitřního feng-šuej dříve, než začneme studovat metody a nástroje objektivního feng-šuej. Těmi se budeme postupně obohacovat skrze další články.

8 základních tipů

1. Vstupte do svého bytu, domu, pokoje, jako byste přicházeli poprvé, a nechte jej na sebe zapůsobit prvním dojmem, hlavní atmosférou.

2. Jak byste převažujícího ducha prostoru pojmenovali, popsali? Vnímáte soulad mezi atmosférou domova a kýženou atmosférou vašeho života? V čem ano/ne?

3. Otevřete své smysly (oči, uši, nosní dírky, hmat) a vnímejte, jaké podněty k nim přicházejí, čeho si všímáte nejvíc, co hlavně upoutá váš zrak, jaké zvuky k vám doléhají, jaké pachy? Tyto podněty nejvíce ovlivňují váš každodenní život v prostoru tudíž vaše pocity, energii, zdraví. Chcete to tak?

4. Zhodnoťte si, s jakými místy vašeho prostoru jste plně v souladu a jaká místa vám „tak nějak“ nesedí. Zaměřte se na místa, která byste rádi změnili, a následujte první impulz, který vás napadne, když k místu přijdete – něco přeskládat, vyhodit, otočit, změnit barvu... Popusťte uzdu své tvořivosti a důvěřujte sami sobě, že vy nejlépe víte a cítíte, co od svého prostoru potřebujete.

5. Zbavte se všeho, co již ve vašem prostoru neplní svou funkci, nefunguje nebo nevypadá, jak si přejete, jen se na věc práší, zabírají místo. Náš životní prostor ve hmotě i v celkovém životním rozsahu je limitovaný, a pokud jej zabírají věci, které nám neslouží, jak potřebujeme, nemáme pak místo pro věci nové, funkční, víc v souladu s našimi aktuálními potřebami.

6. Vytvořte si své vlastní místečko v prostoru, které bude provázané s vaší osobitou energií, otisknete se plně do něj a ostatní členové domácnosti jej budou mít spojené právě s vámi. Vy na něm můžete relaxovat, propojovat se vždy znovu se svou energií, svou jedinečností.

7. Uvědomte si, že stav řádu a pořádku ve vašem prostoru může výrazně ovlivňovat stav vnitřního řádu a systému, nebo naopak chaosu a zmatku ve vašem životě. Proto vneste řád, čisto a jasný systém do vašeho prostoru, především do míst, kde trávíte nejvíce času – na pracovní stůl, jídelní stůl, do kuchyně, a šiřte jej dál i do méně frekventovaných míst vašeho prostoru.

8. Vnímejte své pocity jako hlavní průvodce vaším životem. Narazíte-li na nepříjemný pocit ve vašem prostoru, zkuste udělat cokoliv, aby se změnil v příjemný (nelíbí se vám obrázek v předsíni, přesuňte jej jinam nebo jej někomu darujte, otravuje vás povolená klika, opravte ji nebo vyměňte apod.).

Feng-šuej vychází z našich přirozených tendencí, lidských potřeb a kvalit, nejde o uměle vykonstruovanou vědu, které bychom se měli snažit přizpůsobit. Pokud se budeme řídit vlastní intuicí a naslouchat sami sobě a svým pocitům, nacházíme se přímo u pramene feng-šuej.

Zdroj: Sensaklub.cz