Budujeme ji nejčastěji jako součást předsíně nebo ložnice, ideálně jako hygienický filtr mezi ložnicí a koupelnou. Nejlépe se pro ni hodí průchozí nebo slepá chodba, která může být na jedné nebo na obou stranách vymezena skříní, případně oddělena klasickými nebo posuvnými dveřmi. Součástí šatny by mělo být zrcadlo, kvalitní světlo a dostatečné odvětrávání.

Vnitřní členění

Volíme ho podle prostorových dispozic i podle množství šatstva, které do ní potřebujeme přehledně umístit. Pokud budeme mluvit o šatně v sousedství ložnice, nebudeme tam zřejmě ukládat lyže, kola a sezonní obuv. Nabídka trhu na vnitřní vybavení této speciální místnosti je dostatečná, dobré je zvolit ucelený vnitřní systém, který prostor zpřehlední a sjednotí. Manipulaci s uloženými předměty pak usnadní výsuvné, sklopné a výklopné systémy, dostatečné provětrání šatstva zase zajistí drátěný program. Vhodné jsou i šatní kontejnery s kovovou nosnou konstrukcí a množstvím přihrádek a závěsných boxů, které lze považovat za nejvariabilnější vnitřní řešení pro ukládané předměty. Další variantou jsou závěsné police, boxy a přihrádky, které v šatně rozšiřují úložnou plochu.

Materiály

Současným trendem je snaha o maximální odhmotnění nábytku použitím světlých barev a jednoduchých linií, přitom úložné prostory by neměly ztratit nic na své funkčnosti. Favoritem jsou nerezové nebo hliníkové rámy s transparentní výplní z pískovaného, mléčného, čirého nebo probarveného skla. Důležitá je stylová jednota se zbytkem interiéru. Co se materiálů týká, je masivní dřevo spíše na ústupu a z větší části jej nahrazují dřevovláknité desky DTD nebo dýhy z různých, často exotických dřevin.

Světlo

Z hlediska dostatečného denního osvětlení bývají šatny umístěny zcela nevhodně. Vesměs pro jejich zbudování využíváme různé niky a slepé chodby. Ideální je, pustíme-li do šatny světlo střešními okny nebo ji alespoň částečně prosvětlíme z místnosti, k níž náleží, pozitivní roli mohou sehrát i lesklé povrchy a zrcadla. Stropními světly získáme prostorovou orientaci, stejnou službu splní i světla zabudovaná ve stěně těsně nad podlahou. V tomto případě je ale potřeba zabezpečit omezení tepelného vyzařování světelného zdroje.

V šatně by neměla chybět ani světla bodová nebo směrová, která navíc pomáhají v lepší orientaci i v sousední místnosti, to samozřejmě za předpokladu, že je šatna s ložnicí propojena transparentními materiály. Vestavěná světla se nejpraktičtěji spínají a vypínají pomocí zabudovaného spínače při otevření a zavření dveří.

Větrání

Šatna by měla být přirozeně odvětrávána. Zajistit větrání můžeme větracími otvory v horní i spodní částí skříně nebo lamelovými dveřmi, výrazně pomohou i drátěné programy, které zabezpečí minimální provětrání šatstva. Leckdy pomůže, i pokud necháme dveře od šatny otevřené. Když šatnu umístíme na stěnu, která není zateplená, nebo je špatně odizolovaná, hrozí dokonce vznik plísní.