Než začneme s vybavováním, zkusíme se podívat na prázdný pokoj.

Barvy

Každý pokoj má svou náladu. Každý pokoj může mít svou barvu. S odhodláním můžete zkusit severský styl, který je buď úplně čistě bílý, nebo kombinuje bílou a výrazné barvy. Bílou nic nezkazíte a barevné doplňky pak budou ještě sytější, budou víc zářit a v interiéru „hrát“.

Nebo se odvažte a barvou nešetřete. Zkuste se ale držet několika pravidel:

  • Strop by měl být bílý. Čím tmavší barva, tím se prostor opticky zmenšuje, tak ať na vás alespoň nepadá strop.
  • Kombinujte barvy, odstíny. Celistvá modrá zeď a stejně barevný koberec a stejně barevné polštářky na divanu – to není pěkná podívaná. Ale roztřiďte tyto barvy do tří odstínů (maximálně tří, aby to nebyl cirkusový stan) a bude to vypadat svěže.
  • Každý pokoj má svou atmosféru. Slouží k setkávání. S rodinou či přáteli zde trávíme společný volný čas, proto by měl výběr barev navozovat pohodovou atmosféru. Tu vytvoříme pomocí teplých barev nebo teple působících odstínů barev studených. V kuchyních by barvy měly vyjadřovat náš vztah k jídlu, tedy k základní životní potřebě. „Nejvíce nám chutná, když jsme obklopeni teplými barvami, tedy oranžovou, žlutou či červenou. Naopak studené barvy chuť k jídlu potlačují,“ radí expertka na barvy Miroslava Plánková ze společnosti AkzoNobel, výrobce prémiových barev značky Dulux.

Ložnice je místem odpočinku a intimity. Soukromí podpoří jemné tóny studených barev, které nebudou rušit váš klidný spánek. Pokud milujete syté barvy, zvolte takovýto odstín jen na jednu stěnu, ideálně tu za hlavou postele.

Ve snaze poskytnout dětem to nejlepší bývá často výsledkem barevný chaos. Proto na stěnách použijte maximálně tři barvy a nebojte se bílé, která výsledný dojem zklidní.

Tapety

Tapet se mnoho lidí bojí. Pamatují si ty tradiční radosti s tapetováním, kdy komunistické podniky dodávaly na trh papírové cosi, co na lepidle mokvalo, krabatilo se a barvy a vzory vypadaly naprosto příšerně. Ale dnešní nabídka tapet je vyloženě profesionální. Na výběr jsou tapety jak jemného vzoru, tak i takové, které navodí neuvěřitelnou atmosféru – barevné, pruhované i ve 3D vzorech. Vhodná tapeta na jednu stěnu vytvoří z nudného prostoru kout s elegancí. Třeba na fotografii je jedna z tapet ze showroomu Naty Naty, kde se cena tapet pohybuje od 1200 Kč za 10 m role o šířce 50 cm.







Dřevo

Použijte staré dřevo. Nebojte se ho vytáhnout na odiv. Naopak. Nevěřili byste, jak takové staré desky dodají domu šmrnc. Nemáte doma žádné staré trámy, desky a fošny? Nevadí. Buď najděte někoho se starou stodolou, kde se ukrývá spousta starého a vyschlého dřeva, nebo se obraťte na odborníky. Třeba rakouská firma Admonter (působí i u nás) vykupuje v Rakousku staré dřevo, rozřezává jej, lepí jej ve velké vrstvené konstrukce, které jsou stabilní, nejsou prožrané od červotočů a mohou se použít třeba do koupelen. A přitom máte doma dřevo sto let staré.


Sklo

Sklo je fascinující. Jednoduché, čisté, elegantní a efektní. Máte obavy z toho, že se rozbije? Že se o něj pořežou děti? Tak to máte informace staré několik desetiletí. Moderní skla mohou být tvrzená, takže klidně desetimilimetrové sklo unese dva dospělé chlapy, aniž by se zničilo. Mohou být lepená, takže když už se přihodí, že se rozbije, na zem nedopadne ani střep. Zůstane pohromadě. Může mít tuto kombinaci. Lepení může mít váš požadovaný grafický vzor. Prostě se sklem se můžou dělat psí kusy a bude stále perfektní a efektní. Na obrázku jsou například posuvné dveře od firmy J.A.P., které mají v sobě vlepený grafický motiv. Zůstane tam tak navěky, nepoškrábe se, nesloupne a nezničí. V rámci tohoto Grafoskla, jak se systém nazývá, si můžete objednat buď katalogové vzory, nebo vám bude implementován vlastní vzor.