Jsou židle a ŽIDLE. Dnes nebudeme mluvit o těch, které si koupíte ve velkoobchodu, a jsou vytvořené ze špatně slepené dřevotřísky. Budeme mluvit o legendách v sedacím nábytku. O legendách, které dnes stojí jako příklad všem designérům, studentům nábytkářství, architektury a dokonce i umění. Židle a křesla, která jsou nesmrtelná. A je potěšující, že hned několik z nich pochází od nás.

Mies van der Rohe – Brno

Tento designér, ředitel Bauhausu a doživotní zastánce jednoduchosti dostal jednu zajímavou výzvu. Měl za úkol nejen postavit, ale i zařídit slavnou vilu Tugendhat. Zadání bylo jasné – udělejte dům, který by vyhovoval nejpřísnějším designérským měřítkům. Po setkání s Gretou a Fritzem Tugendhatovými měl Rohe jasno. Postavil vilu Tugendhat, která je perlou mezi českými vilami, a k tomu dovnitř usadil perly v nábytkářském průmyslu. Třeba židli Brno. Jde sice o mírnou reminiscenci jeho starší židle, ale použití kovu s kůží, konzolového nosníku a odvážné křivky se stalo pravým fenoménem mezi křesly a židlemi.


Mies van der Rohe – Barcelona

Tuhle židli navrhl Rohe už v roce 1928. Byla určena pro světovou výstavu v Barceloně a v tomto křesle měl sedět během návštěvy španělský královský pár. Neusedl. Ale to nic nemění na tom, že křeslo vstoupilo do dějin. Svoji roli opět sehrálo ve vile Tugendhat.

Michael Thonet – Thonetka č. 14

Vynechat Thonetku č. 14, by bylo jako zapomenout na Volkswagen Brouk mezi legendami aut. Michael Thonet v Koryčanech na Moravě udělal něco, co do té doby bylo vyloučené. Ohnul dřevo. Napařováním, ohýbáním a sušením dosáhl toho, že dřevěné tyče se dokázaly ohnout a změnit svůj tvar a v něm i vydržet. V roce 1859 tak vytvořil první židli z ohýbaného dřeva. Proti drahým a těžkým židlím tehdejší doby (vážila pouhé tři kilogramy) to byl neuvěřitelný výrobek. V letech 1860 až 1930 jich pak bylo po celém světě prodáno více než 50 milionů kusů a vyrábí se dodnes.

Petr Novague – Edge

Red Dot Design Award je asi největší cena současnosti ve světě designu. A tuhle cenu získal český designér Petr Novague za židli Edge Chair. Je to jednoduchá židle z hliníku, která je potažená komaxitem. Dá se stohovat, má nastavitelné dosedací packy… O Petru Novague a jeho díle jsme psali zvláštní článek.


Eero Aarnio – Ball Chair

Geometrické tvary v nábytkářském průmyslu nejsou nové. Naopak. Jejich použití je staré jako sám nábytek. Ale použít kouli, to chce odvahu. A navíc na křeslo. A povedlo se. Designér Eero Aarnio představil své křeslo z plastu a textilu na nábytkářském veletrhu v Kolíně nad Rýnem v roce 1966. Už o rok později postavil na svém díle celou firmu.


Le Corbusier – Confort

Jeden z nejznámějších designérů světa si udělal jméno mimo jiné i na celé řadě sedaček Confort. Velikostně se řady dělily na Le Petit a Le Grand, ale základ byl stejný. Chromem obemknuté pohodlí. V mnoha klubech a hotelech je tohle křeslo a sedačky základem pro design interiérů. Od něj se pak odvíjí ostatní.


Verner Panton – Panton Chair

Tuhle židli znáte. Určitě. Je to takový symbol moderního nábytkářství. Symbol moderních tvarů, postupů a materiálů. Vytvořil ji legendární architekt a designér Verner Panton (1926-1998). Dnes vyrábí tuto židli světoznámá firma Vitra.

Arne Jacobsen – Egg Chair

Výše zmíněný Verner Panton byl žákem Arneho Jacobsena. Designéra, kterého svět zná jako architekta meziválečné světové moderny. Autora mnoha kusů nábytku, který ohromil svět. Autora židlí, jako je třínohý Ant Chair, labutí Stan Chair nebo námi vyzdvižená Egg Chair. Dán Arne Jacobsen jí okouzlil svět.