Vysoké stropy vnášejí do interiéru mnoho pozitiv. Prostor díky nim vypadá větší a méně stísněný a často lze vysoké stropy využít i k fyzickému rozšíření plochy bytu, jelikož v nich můžeme zřídit i mezipatro.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Na druhou stranu nemusejí místnosti s vysokým stropem vyhovovat každému. Bez správného zařízení mohou takové byty působit studeně, stroze a na první dojem nedokončeně. Existuje ale několik snadných triků, jak si bez zásadnějších stavebních úprav s vysokými stropy poradit. Jednoduché řešení bývá často tím nejelegantnějším.

  1. Výrazné barvy – Obecně platí, že výraznější (především tmavší) barvy prostor zmenšují. Pokud tedy potřebujete místnost opticky snížit, máte hned několik možností:
  • vymalujte jednu ze stěn místnosti výraznou barvou, ta na sebe strhne pozornost
  • použijte tmavou výmalbu místo na stěny na strop (klidně můžete stejnou barvu použít i na pruh po obvodu stěn ve výšce 20 až 30 cm pod stropem), opticky se tak strop výrazně sníží
  • podobného efektu dosáhnete, když na zdi použijete tapety s výraznými vzory, dejte ovšem pozor, aby tapeta nekončila až u stropu, ale opět aspoň 30 cm pod ním

Dlouhé záclony a závěsy

Dalším efektivním pomocníkem při vizuálním snižování vysokého stropu jsou záclony a závěsy. Abyste dosáhli chtěného výsledku, nesmíte je však zavěsit kousek nad okno, ale naopak pár centimetrů pod strop. V tomto případě můžete sáhnout po tmavých i světlejších barvách.

  • Vzory na stropě – Ne každý interiér si může dovolit použít na výmalbu stropu tmavou barvu. Stejného efektu lze dosáhnout obložením stropu, zvýrazněním stropních dřevěných nosníků nebo klasickým podhledem.

    Velký lustr – Vysoký strop si přímo říká o zavěšení dlouhého centrálního lustru. V prostornější místnosti se vyplatí zvolit několik lustrů a zavěsit je do jedné výškové úrovně, čímž se strop opět vizuálně sníží.

    Čemu se vyhnout – Vyhněte se velkému množství malých dekorací, mnohem lepší variantou jsou výraznější a větší doplňky, které upoutají pozornost. Obrazy vždy věšte do výšky, která odpovídá úrovni očí stojícího člověka, i když by vysoké stropy mohly svádět k zavěšení do vyšších pozic.