Při zařizování pokojíčku pro předškoláka je důležité myslet na několik věcí. První je výběr vhodné postele a zejména matrace. Minimální rozměr dětské postele by měl být 90 x 200 cm. Postel široká 80 cm je dle mého názoru málo, obzvláště pokud je plná plyšových kamarádů, kteří vaši ratolest hlídají během celé noci :-). Správná matrace by měla být spíše tvrdší, bez anatomického tvarování a zónové konstrukce. Při výběru dbejte na to, aby matrace nebyla chemicky lepená. Měla by být maximálně prodyšná, se snímatelným a pratelným potahem. Ideálním materiálem jsou vysoce elastické studené pěny, nebo kokosové vlákno. Naprosto nevhodný je molitan.

ČTĚTE TAKÉ:

Dítě v předškolním věku sice potřebuje nejvíce prostoru pro hraní, ale není na škodu už nyní myslet na psací stůl, zvláště je-li váš potomek vášnivý malíř. I na první dětské kresby by dítě mělo mít vhodné podmínky, od osvětlení po správnou židli. Osvětlení na psací stůl by mělo mít možnost nastavení směru světla. Nepodceňujte ergonomické židle. Výšková stavitelnost je dnes samozřejmostí, ale myslete i na možnost nastavení hloubky sezení.

V návrhu jsem možná trochu netradičně umístila postel do prostoru, nikoliv ke zdi. Zvolila jsem velikost 140 x 200 cm. Pokud dítě nechce večer usínat samo, pohodlně se vejde i rodič s pohádkovou knížkou :-). Pro větší pocit intimity, ale i jako pěkný doplněk jsem nad postel umístila záclonky. Mohou být pouze jako ozdoba, nebo se dají na noc zatáhnout a vytvoří bezpečný „pelíšek“.

Na oblečení je určena vestavěná skříň vedle okna. Dětské hračky pojmou nižší skříňky u stěny proti oknu. Děti si většinu času hrají na zemi, proto je ideální podlahové vytápění a dobře udržovatelná podlahová krytina – například PVC nebo vinyl. Vhodný je i kusový koberec, který by měl být k podkladu přilepený např. oboustrannou lepicí páskou, aby dítěti nehrozil úraz při uklouznutí.

Obrázky a text: Petra Kolaříková, www.design-domova.cz