Základem jsou lanka nebo kolejnice, které lze napnout i v šikminách, nad schodištěm, v krovu apod., a k nimž jsou přichycena jednotlivá svítidla. Využití proto nacházejí zejména v podkrovních bytech, na galeriích, v interiérech s klenbami či extrémně dlouhé chodbě, kde vytvářejí v celém půdorysu plynulé světlo.

CHCETE VYMĚNIT VŠECHNY ŽÁROVKY V BYTĚ ZA CO NEJEKONOMIČTĚJŠÍ VERZE? TAK SE PODÍVEJTE DO NAŠEHO ČLÁNKU, KDE JSME SROVNALI NÁKLADY NA POŘÍZENÍ A JEJICH NÁVRATNOST.

Být v obraze

Nejnovější systémy dovolují elektřině proudit přímo do lanka nebo kolejnic chráněných bezpečnou izolací. To umožňuje přichycení svítidla v kterémkoliv místě, dokonce lze použít různé typy zdrojů (i fluorescenční trubice). Výhodou je, že vysoké napětí neomezuje délku, takže nevyvstává problém s umístěním transformátoru. Právě s tím je nutné se potýkat u zastaralejších typů. Fungují na běžném principu, kdy se hodnota přiváděné elektřiny z 220 V snižuje pomocí transformátoru na 12 V nebo 24 V. Ty putují do vodicího systému, z něhož jsou jednotlivé žárovky napájeny. A protože se v určité vzdálenosti hodnota proudu snižuje, musí se pro zvýšení použít další transformátor. V praxi pak automaticky nastává problém, kam ho umístit, aby nepřekážel a esteticky nenarušoval vzhled interiéru.

Posuvná světla

Nekonečné možnosti

Další výhodou lankových systémů je možnost použití různých typů osvětlovacích těles. Liší se od sebe délkou závěsu, tvarem stínítka i zdrojem osvětlení. Podle potřeb i fantazie můžeme jednotlivé lampy na lanko instalovat, takže jimi můžeme osvětlovat plochu jídelního stolu a jinými obraz na stěně. Efektní jsou v krovech, kde můžeme směr světla natáčet podle uložení trámů. Dnes výrobci nabízejí jakési skládačky. Unifikací patice držáku stínidel můžete prakticky využít jakékoli stínidlo z jakékoli řady osvětlení.

Konečná tečka

Právě podle účelu osvětlení vybíráme zdroj světla. Nejčastěji se používají halogenové žárovky, které jsou k dostání s různým úhlem svitu, a to od 10 do 60 stupňů. Platí, že pro osvětlení detailu (sošky, obrazu apod.) používáme co nejužší svit (nízký úhel), k nasvícení stěny pak využíváme naopak co nejširší svit (vysoký úhel). Dnes jsou v nabídce i LED směrové žárovky, které sníží spotřebu energie.