O praktičnosti takového pokoje není pochyb, jak ho ale zařídit? Můžete v něm nechat vyřazený nábytek, ale výsledek nebude reprezentativní, a navíc tak můžete hostům dát neskrytě najevo, jak si jich vážíte. Chce to účelné a finančně přijatelné zařízení. Vždyť je potřeba jen několik kousků.

Nejen pro hosty

Host na jednu nebo několik nocí má zcela odlišné požadavky na bydlení. Nepotřebuje tolik úložného prostoru, zato ocení kvalitní lůžko, takže na něm nešetřete. Podle velikosti místnosti volte samostatnou postel, ideálně pro dvě osoby, se šíří alespoň 180 cm, na kratší dobu postačí i francouzské lůžko široké 160 cm. V menších pokojích se bude hodit rozkládací sofa. Varianta s integrovanou matrací určenou jen pro spaní a samostatnými polštáři pro sezení patří sice k finančně náročnějším, zajistí však zdravý a dostatečně vydatný spánek - a kdo ví, kdy sami využijete příležitosti a uvítáte možnost schovat se před partnerem.

Praktický pohled

K dalšímu nezbytnému zařízení patří skříň s několika ramínky a zásuvkami, které návštěva ocení, zdrží-li se na déle než jednu noc. Vhod přijde i pracovní stůl, který nemusí mít úložný prostor, zato dostatečně velkou pracovní plochu. Opominout bychom neměli připojení k internetu, k sezení postačí kterákoliv židle, nikdy se tady totiž nebude sedět dlouho. K odpočinku pak může posloužit kromě lůžka také křeslo, chaise longue apod.

Speciálně v tomto pokoji přijde vhod každému bydlícímu některý ze solitérů, na který může odkládat věci. Ideálně němý sluha, určený přesně k této činnosti, a tak kromě ramínka na kalhoty a sako může mít misku na odložení hodinek a šperků, držák kravat apod. Zastat ho ale může i věšák. Hledejme variantu, která pojme hodně věcí a nepřekáží. Zpravidla to jsou závěsné typy nebo nástěnné modely.

Při výběru zařízení hledejme praktické varianty, které zabírají minimálně místa. Mohou to být stohovatelné židle nebo nejrůznější rozkládací stolky. Praktické je zařízení na kolečkách, které usnadní přesouvání a lze je snadno využít v celém bytě.

Pohodová atmosféra

Při plánování osvětlení volíme několik světelných okruhů. Zřizujeme centrální světlo, jehož úkolem je osvětlit celou místnost tak, aby se v ní obyvatel pohyboval bezpečně, a doplňková svítidla. Nezapomeňme na lampu na pracovním stole a u lůžka, popřípadě v blízkosti relaxační zóny (křeslo, sofa apod.). Příjemnou pohodovou atmosféru navodí stojací lampa nebo nástěnné modely.

Jednoduchá volba

V pokoji určeném hostům by se obyvatelé měli cítit příjemně a pohodlně, k čemuž velkou měrou přispívá i barevné ladění. Volíme teplé pastelové odstíny, například žlutou, oranžovou, béžovou, hnědou apod. v kombinaci s bílou. Vyhýbáme se tmavým odstínům či velkému množství křiklavých barev. Celek má působit klidně, vzory by neměly poutat zvýšenou pozornost.

Materiály vybíráme s ohledem na snadnou údržbu, ale i pocit, jaký vydávají. Zatímco kámen či industriální stěrka působí studeně (ale nemusí, je-li podlahové vytápění), dřevo navozuje příjemný pocit blízké přírody. Koberce s vysokým vlasem se nesnadno udržují, podobně je na tom nerez, sklo aj.

Nezapomeňme, že potahové látky, ubrusy či závěsy mohou mít speciální teflonovou úpravu, která zamezuje vsáknutí tekutin (káva, čaj) a odpuzuje prach a špínu. Proto jsou tyto látky vhodné do místnosti, kde nejsme svými pány.