Bořek Šípek – Archilles

Náš přední český designér Bořek Šípek připravil celou velkou kolekci nábytku, kterou si objednala přední česká firma Jan Ficek Dřevovýroba. Společný projekt Archilles je spojením moderního přístupu k tradicím. Jde o luxusní dýhový intarzovaný nábytek s masivními prvky, který firma JFD dokáže vyrobit díky moderní technologii řezání laserem. V kolekci najdeme prakticky kompletní nábytkářskou řadu (židle, stolky, skříně i knihovny) se jmény hrdinů řeckých bájí – Achilles, Helena, Odysseus, Héra, Agamemnon aj.









Koš jako umění

A i další náš tip je o umění. Brabantia nabízí odpadkové koše, které navrhli vítězové soutěže Design Your Bin. Třicetilitrové koše Kitchen Collage (na obrázku) i Pop Kitchen vynikají svým fantastickým retrodesignem. Přitom jsou vyrobeny z kvalitních materiálů, takže se výrobce nerozpakoval dát na ně desetiletou záruku. Cena je 3490 Kč.












Další retro – tentokrát svítící

Když už jsme u toho retra, jistě vás potěší možnost nákupu retrolampiček, které se odkazují na druhou polovinu dvacátého století. Unikátní projekt Nanovo je určen pro ty, kteří rádi sáhnou po originálním designovém retronábytku či bytových doplňcích s patinou. Nanovo nabízí lampičky převážně československé výroby z období 60. – 80. let. Díky technologickému postupu se v této době na lampy začala nanášet vypalovací barva, nejprve odstínů šedi, béžové či bílá a později jasně červená, oranžová nebo modrá. Tehdejší doba omezovala designéry výrobními podmínkami a dostupností materiálu, proto jsou lampičky většinou vyrobeny ze skla, kovu a dřeva a až v období 60. let se začal používat také plast. Mnohé z nabízených modelů byly produkovány sériově ve velkých výrobních družstvech tehdejší doby jako například Napako Praha; Drukov; Lidokov, Boskovice či Kovona, n. p., pod dohledem firemních průmyslových návrhářů.


Posuvné dveře pro každého

Tradiční český výrobce stavebních pouzder J.A.P nově nabízí také posuvné systémy na stěnu. A ne jedny. Jde o kompletní řadu, která pokryje všechny požadavky zákazníků. Trix Zero je základní řada, která unese nejlehčí dveře, ale zase je tak jednoduchá, že instalaci zvládne doma každý sám. Trix One je o stupeň výše a unese až šedesátikilové dveře a zvládne i synchronní posuv. Pro dveře těžké až 90 kg je určen systém Trix Heavy. Kdo by chtěl opravdu prvotřídní design, ten si vybere systém Rollo, což je přiznaná vodicí tyč s kovovými pojezdovými kolečky. Výhodou rolla je možnost ukotvení přímo na skleněnou stěnu.




Foto: Jan Ficek Dřevovýroba, Brabantia.cz, Nanovo.cz, J.A.P