Například v Anglii není mezonet chápán jako něco neobvyklého. Angličanům je vertikální členění dispozice bytu zcela přirozené a jen těžko chápou, proč mnohé národy dobrovolně snášejí nevýhody umístění všech místností v jednom jediném patře.

Vertikalita

Jaké jsou ony výhody, které Angličané na mezonetech tolik obdivují? Především je to možnost oddělit privátní část bytu (ložnice) od té tak zvaně společenské (obývací pokoj, kuchyň a jídelna). Nejedná se o nový princip. Stejným způsobem členil domy už středověk a k dokonalosti ho dovedlo baroko. Ale stále se jednalo o domy. To, co se zdá být na podobném členění zvláštní, je jeho aplikace na prostory „pouhého“ bytu.

Překážky

Mezonet bude vždy efektnější než byt na jednom podlaží, ale předpokládá nezanedbatelnou překážku – schodiště. Zejména to je středobodem úvahy, zda si mezonetový byt pořídit, či nikoliv. Byt by ze své podstaty měl jakékoliv překážky minimalizovat, ale v tomto případě je hodnocení zcela individuální. Pro někoho je nepřijatelné muset vynášet po schodech hrnek s kávou a starším lidem dokonce činí schody problémy. Mladší generace oceňuje důvod k pohybu a bez přehánění lze konstatovat, že mladé páry si schodiště navíc chválí.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Ukládání

Byt se schodištěm bude vypadat vždy lépe než byt situovaný v ploše, protože využívá vertikalitu. Tuto osu a s ní spojený pohyb lidstvo opustilo přesně ve chvíli, kdy se polidštilo a přestalo být stromovou opicí. Zní to banálně, ale až nyní se vracíme k faktu, jak výhodné bylo prostor využívat i do výšky, a oceňujeme to zejména při ukládání. Až v posledních letech se zdůrazňuje, jak je praktické například sezonní oblečení uložit do polic až téměř u stropu, i kdybychom měli čas od času použít schůdky – a jsme zase u schodů.

Tvar schodiště

Otázkou je, jestli volit schodiště rovné, zalomené, nebo dokonce točité. Točité schodiště je opravdovým projevem prostorové nouze. Vždy, když po něm budete sestupovat, se budete muset pevně držet zábradlí a doufat, že nešlápnete na zúženou stranu schodnice, nepodjedou vám nohy a nezpůsobíte si úraz. Lomené schodiště se dá používat docela pohodlně, ale vždy způsobuje problém při stěhování rozměrnějších předmětů.

Šířka schodiště

Pokud se rozhodneme pro mezonetový byt, měli bychom schodišti věnovat maximální péči. Jeho šířka by měla být minimálně osmdesát centimetrů, ale ideálních je devadesát. Nenechte se ošálit stavebními firmami, které často tvrdí, že sedmdesát centimetrů je zcela dostačující. Budete to vy, kdo po tak úzkém schodišti bude každý den chodit, občas se na něm s někým vyhýbat a zejména po něm stěhovat věci, včetně postele.

Klimatizace

Mezonetové byty bývají často budovány jako půdní vestavby, takže je třeba věnovat mimořádnou péči izolacím. Rozpálená střecha by vás totiž mohla z vašeho nového bytu v létě doslova vyhnat. Jistě, řešením je klimatizace, ale tu ne každý snáší bez problémů. Pro alergiky je vyloženou metlou. Lepší je postavit byt tak, aby i bez klimatizace byla tepelná pohoda přijatelná a vhodnou vlhkost dokázaly zajistit běžné pokojové květiny.