Dnes si už můžeme vybrat z mnoha možností, jakému materiálu dáme přednost. V letních měsících můžeme spát pod duchnou, která zas až tak nezahřeje, ba naopak lehce chladí, a v zimě zase pod lehkou přikrývkou, pod kterou by nám nebyla zima ani na severním pólu.

Přírodní materiály

Odpradávna se spávalo pod duchnou vyplněnou peřím. Tenkrát jiný materiál nebyl, zachoval se dodnes, přestože jeho obliba pomalu upadá. Bohužel se v přírodních materiálech udržují roztoči, takže nejsou vhodné pro alergiky. Ti, kteří si ho přesto vyberou, mohou volit mezi peřím a vlnou. Peří je k dostání v různých kvalitách, od lůžkového až po luxusní, vždy prachové. Střižní vlna je vhodná pro revmatiky. Přijímá vlhkost směrem dovnitř a zpět ji vrací do ovzduší mimo lůžko. Preferujeme-li přírodní materiály, pak bychom měli počítat s náročnější údržbou. Zpravidla se peřiny i polštáře musejí dovézt do speciální čistírny, kde se o ně náležitě postarají. Duchny si můžeme pořídit ve standardních rozměrech, případně nechat ušít na zakázku.

Malý slovníček
Satén – 100% bavlna a polyester
Damašek – 100% bavlna s ornamentálním nebo geometrickým vzorem
Žerzej – bavlněný úplet

Syntetické materiály

Přírodní materiály dávno nahradily umělé, nutno podotknout, že se stejnými vlastnostmi a mnohem snazší údržbou. Zastoupeny jsou polyesterem, viskózou a polyamidem. Nejčastěji se setkáváme s polyesterovými vlákny, která jsou dutá nebo plná. Umožňují zachovat si po dlouhou dobu původní objem. Přikrývky rozlišujeme podle použitého vrchního materiálu, typu a množství výplňového vlákna. Důležitý je i způsob prošití, který také předurčuje jejich použití. Obecně jsou přikrývky ze syntetických materiálů příjemně lehké a splývavé, ideální pro alergiky, protože se v nich nedrží roztoči. Každá hospodyňka ocení možnost praní v pračce.

Pro nerozhodné existuje smíšená náplň, z peří a dutého vlákna, která vykazuje dobré izolační a užitné vlastnosti, je příjemná, nesléhá se a stejně jako ostatní se může běžně prát.

Náš tip
Polštáře se liší podle použitého vrchního materiálu, podle způsobu šití a typu výplňového materiálu. V poslední době jsou oblíbené polštáře plněné dutým vláknem ve tvaru vločky, kde stálost objemu a schopnost regenerace po vyprání je největší. U některých polštářů (se zipem) je možné množství této kuličkové výplně regulovat. Prodávají se totiž i náhradní výplně. Nejkvalitnější modely polštářů mají vyjímatelný vnitřní vak. Návlek i vnitřní vak s náplní se tak dají prát samostatně podle potřeby. Pro pevnější oporu hlavy a krční páteře jsou navíc vyvinuty speciální typy polštářů.

O opravdu dokonalý pocit při spánku se zaslouží i celkový vzhled lůžka. Nejen samotná postel i lůžkoviny dodají ten správný šmrnc. Šijí se ze stoprocentní bavlny, saténu, damašku, žerzeje, krepu nebo flanelu. Je jedno, kterému materiálu dá uživatel přednost, z praktického hlediska by měl dbát na snadnou údržbu, tzn. postačí lehce přežehlit, některé se nemusejí žehlit vůbec. Prostěradla se šijí z froté nebo žerzeje.

Jaké velikosti
Standardní rozměr peřiny 135 x 200 cm
Pro dlouhány je k dispozici 135 x 220 cm
Dvoupeřina 200 x 240 cm
Polštáře 50 x 70 cm nebo 70 x 90 cm

Titulní foto: Thinkstockphotos.com