Přírodní linoleum marmoleum je vyrobeno tradiční technologií z přírodních surovin: lněného oleje, pryskyřice, vápence, dřevité moučky, pigmentů, které jsou po promíchání nalisovány za vysokého tlaku na nosnou vrstvu z jutové tkaniny. Mezi vlastnosti, které vycházejí z přírodního charakteru tohoto materiálu, patří přirozená antistatičnost a nealergenní charakter, čímž je řazeno mezi podlahy vhodné pro alergiky i osoby trpící astmatickými obtížemi.

Marmoleum má vysoce odolný povrch, který dovoluje použít tuto zajímavou podlahovinu takřka v kterémkoliv prostoru. Vyrábí se v pásech nebo ve formě plovoucí podlahy s click systémem. Nabízeno je množství barevných variant. Nejsou to jen geometrické dekory, s jejichž pomocí získáme například šachovnici, ale může to být i bordura či obrázek.

Náš tip:
Složitější tvary se vyrábějí strojově pomocí vodního paprsku. Tato technika se nazývá Aquajet.

Bohaté možnosti

Podlaha z přírodního linolea poskytuje širokou paletu barev od jemných pastelových tónů, přírodních barev až po moderní dekory, které lze vzájemně kombinovat. Vznikají tak nejrůznější vzory, obrázky, bordury ad. Právě ty se řadí k velmi oblíbeným a jednoduchým dekorativním prvkům, které podlahu oživují. Navrhovány jsou z předem připravené škály, vyrobit je lze i podle přání klienta. Tehdy se výběr barev přizpůsobuje zvolenému odstínu marmolea v místnosti, vybraný dekor barevně ladí s celkovým charakterem interiéru. Bordury mohou lemovat obvod místnosti, vyznačovat její střed anebo určitou část. Šíře závisí na požadavku uživatele, od tenké linky až po lem silný i desítky centimetrů.

Obrázky jsou nabízeny z bohatého vzorníku, který dovoluje výběr dospělým i dětem. Náročným přijde vhod nechat si obraz vyrobit podle vlastního návrhu, ve firmách ocení výrobu a začlenění loga.

Jak na to

Konečný obraz se vkládá do položené podlahové krytiny a následně spojuje pomocí svařovací šňůry. Záleží na uživateli, zda dá přednost výraznému provedení, nebo naopak svar potlačí díky vícebarevné svařovací šňůře.