Uvnitř, ať v kanceláři, obchodech, nebo doma, jsme až 90 % času. Tento způsob života má samozřejmě dopady na naše zdraví a psychiku.

Co s tím?

Podle projektu Plants for People, který se před pár lety rozběhl v několika zemích západní Evropy, jsou v tomto směru neocenitelné hrnkové rostliny. Naši pevnou vazbu s přírodou potvrzují i vědy jako environmentální psychologie a ekopsychologie zkoumající vliv prostředí na naši emoční vyrovnanost, pocit pohody a odolnost vůči stresu.

Trávíme-li delší čas v klimatizovaném prostoru s nízkou vlhkostí vzduchu, stáváme se náchylnějšími ke zdravotním obtížím. Na naše zdraví mají nepříznivý vliv i škodlivé látky, které vylučují tiskárny, kopírky, monitory počítačů (formaldehyd, toluen, benzen a nejrůznější rozpouštědla), koberce, nátěry na zdech, laky, nábytek, různá lepidla, ale také my - lidé.

ČTĚTE TAKÉ:

Každý z nás za sebou nechává stopu v podobě mýdla, šampónu, deodorantu či pracího prášku v našem oděvu. Dokonce i naše tělo produkuje isopren, aceton, methanol a další látky. Vynásobíme-li to počtem osob v místnosti, dostaneme nezanedbatelné číslo. Tomuto „chemickému koktejlu“ jsme vystaveni den co den. V důsledku toho trpí stále více lidí bolestmi hlavy, únavou, pálením očí a dýchacími problémy, které mnohdy ústí až v kašel a nachlazení, nejčastější příčiny pracovní neschopnosti.

Klima na pracovišti se dá samozřejmě zlepšit pomocí zvlhčovače vzduchu nebo přemístěním kancelářské techniky do jiných místností, ale zkusit je možné také jednoduchý a příjemný způsob, jaký představují pokojové rostliny. Více než 97 % absorbované vody uvolňují zpět do ovzduší prostřednictvím listů, a zvyšují tak vlhkost vzduchu. Koncentraci kysličníku uhličitého, prachu, emisí z kancelářských strojů a jiných škodlivých látek naopak snižují a vytvářejí celkově čistší a zdravější pracovní prostředí.

Vhodné rostliny

Různé druhy rostlin mají odlišné pozitivní vlastnosti. Dobré „čističky vzduchu“ jsou Nephrolepis exaltata, Ficus elastica, Hedera helix a Phoenix roebelenii.

Mezi rostliny s vysokou spotřebou vody, které napomáhají zvýšit vlhkost vzduchu, patří kapradiny, okrasné traviny (např. Cyperus), fíkusy, břečťany, filodendrony, Spathiphyllum, Sparmannia africana, Howea forsteriana a banánovníky (Musa).

Relaxační a estetické účinky mají všechny rostliny. Do kanceláře by si měl každý pořídit ty, které v něm vyvolávají nejpříjemnější pocity. U mužů budou favority rostliny, které nevyžadují přílišnou péči – například kaktusy, tlustice nebo Zamioculcas, u žen kvetoucí sezonní rostliny, hrnkové anturie, kalanchoe nebo exotické orchideje. Hezky se vyjímá i Pachira aquatica s propleteným kmínkem.

Nezapomeňte, že každá rostlina potřebuje přiměřený prostor, dostatek světla, vody a dalších živin. Před nákupem a výběrem zeleně se poraďte s odborníkem. Ten vám podle specifik kancelářských prostor navrhne konkrétní hrnkové rostliny, doporučí jejich rozmístění a poradí s potřebnou péčí.

Přínosy zeleně

  • Rostliny snižují vyčerpání, odbourávají bolest hlavy, podráždění očí
  • Snižují stres a zlepšují náladu, zvyšují atraktivitu prostředí
  • Trvale zamezují absenci způsobené onemocněním až o 66 %
  • Absorbují škodlivé látky, pohlcují prach a špínu, tlumí hluk
  • Dodávají vzduchu vlhkost
  • Jsou ekologické, levnější než přístroje na čištění vzduchu a nezpůsobují žádný hluk
  • Podněcují k lepším výkonům - zaměstnanci, kteří pracují s počítačem, se cítí lépe a jsou produktivnější

Titulní foto: Thinkstockphotos.com