S narůstajícími cenami za bydlení, avšak takřka stejnými příjmy nezbývá při koupi vlastního domova nic jiného, než si pořídit ten, na který finančně dosáhneme. Zpravidla nebývá velký, což ale nebrání tomu, abychom si ho zařídili komfortně. I on totiž může působit vzdušným dojmem. Zařízení se sice odvíjí od počtu obyvatel a životního stylu, nicméně respektujeme-li několik základních pravidel, můžeme docela snadno dosáhnout kvalitního výsledku. Plánujte s rozmyslem Základ úspěchu tkví v kvalitním dispozičním řešení, ve kterém bychom měli dosáhnout logické i funkční návaznosti jednotlivých místností a proměnit veškeré kouty i jinak nevyužitá místa. Úkolem je získat co nejvíc úložných prostor. Praktické je integrovat, a to nejen skříně, ale i spotřebiče. Využijme stěny od podlahy až ke stropu, budujme a neponechme volný ani centimetr čtvereční.

Papír snese všechno, a tak dopředu naplánujme rozvržení a nezapomeňme, že dveře se nemusejí otevírat jen klasicky, můžeme je posouvat, popřípadě zvolit některý z průchozích závěsů (pozor na vzhled, aby nevznikl kýč!). Optické triky Zejména v malých prostorách si můžeme pomoci optickými triky, finančně náročnější, avšak dokonale efektní je sklo. Mohou z něho být vyrobeny nejen dveře, ale i část nebo celá stěna, soukromí docílíme pískováním, které může být jen ve spodní části nebo zdobit celou plochu. Oblíbené jsou geometrické tvary, nejčastěji linky, čtverce apod., které do prostoru přinášejí i výrazný estetický prvek. Abychom docílili vzdušného prostoru, lze třeba jen v horní části stěny vybudovat průhled, kterým bude do sousedního prostoru vcházet denní světlo (např. mezi ložnicí a koupelnou). Nemáme-li dostatek finančních prostředků, pak je možné sklo nahradit jiným materiálem, k dispozici jsou průsvitné desky z plastů, jejich životnost je však určena délkou a způsobem používání. Docela snadno totiž dojde k jejich prasknutí.

Volba barev a materiálů odvisí i od přístupu denního světla, obecně se do menších prostor doporučují světlé odstíny (např. žluté, zelené, oranžové, ale i hnědé, šedivé apod.), samozřejmostí je bílá. Podobného vzhledu by měl být i nábytek, tzn. světlé dřeviny (javor, dub) či laky (v kurzu jsou vysoké lesky). Významného efektu dosáhneme použitím nábytku vyrobeného z transparentních plastů nebo ze skla. Díky průsvitnému materiálu tak prostor působí vzdušným dojmem.

Volba nábytku Nemáme-li dostatek prostoru, je nasnadě, že i výběr nábytku podléhá daným možnostem. Hledejme praktická řešení. Zpravidla to jsou rozkládací mechanizmy, které dovolí daný předmět přizpůsobit situaci (např. rozkládací stůl, židle, pohovka aj.). Může to být ale i důmyslný tvar zařízení, který dovolí zařízení měnit, stohovat apod. Bezpochyby oceníme multifunkčnost předmětu, např. hodit se budou menší stolky, které snadno a rychle přesuneme z místa na místo, takže budou k dispozici tam, kde jsou právě potřeba. Koupelna je specifická V malém bytě je bohužel malá i koupelna. Nicméně i tady můžeme díky správné volbě zařizovacích předmětů docílit pohodlného užívání. Pár centimetrů ušetříme volbou sprchového koutu místo vany, umyvadlo si pořiďme s maximálně velkým mycím prostorem a šíří alespoň 50 — 55 cm, hloubkou 42 — 45 cm. Tam, kde bojujeme s každým centimetrem, můžeme ušetřit na hloubce, která může být 38 — 40 cm. Volme dlažbu běžných rozměrů, tzn. 15 x 15 cm, v krajním případě 20 x 20 cm, použijeme-li mozaiku, pak nikdy nesáhneme vedle.

Podtrženo, sečteno1. Najděte ideální dispozici prostoru 2. Vestavte skříně i spotřebiče 3. Volte světlé nebo průsvitné materiály 4. Pořiďte si skládací nebo stohovatelný nábytek

-td-Foto: Archiv