Největším prostorovým problémem ložnice je lůžko, které je zkrátka nepřehlédnutelné a neskladné, pokud tedy nebudeme volit zasouvací nebo skládací. Chceme-li se ale opravdu dobře vyspat, vezmeme zřejmě na milost čtverec o rozměru přibližně dvakrát dva metry. Ale kam s ním?! Málokdo touží umístit postel doprostřed pokoje, většina z nás má tendenci spát spíš u stěny, někde v rohu. Estetickým doplňkem se postel zřejmě tak úplně nestane, měli bychom si tedy pohlídat alespoň, aby nerušila.

Umístění lůžka

Lůžko bychom měli umístit proti dveřím, abychom na ně v případě potřeby viděli. Postel umístěná uprostřed místnosti se nazývá plovoucí a svému uživateli přináší labilní atmosféru během spánku. V ložnici, a to ani v té, která je součástí obytného prostoru, se nedoporučuje používat prvek překvapení. Pokud nemůžeme mít výhled na dveře, měli bychom pověsit na zeď zrcadlo, kde by se dveře odrážely.

ČTĚTE TAKÉ:

Matrace

Jednu matraci, a to i na letiště velikosti půldruhého nebo dvou lůžek, bychom si měli pořídit jen v případě, že žijeme singl. Oko zamhouřit nad jednou celistvou matrací na dvojlůžku můžeme ještě v případě, že jsme mladý pár přibližně stejné váhové kategorie. V opačném případě budeme už první noc proklínat nejprve postel a hned vzápětí svého těžšího spolunocležníka. S jistotou totiž budeme vědět o jeho sebemenším pohybu, o každém otočení, pohlídat můžeme, i kolikrát za noc si odskočil, neboť nás to bezpečně probudí. Dvě matrace jsou mnohem důležitější než šířka postele. Nejčastějším rozměrem je 90 x 200 cm pro jedno lůžko, neznamená to ale, že dvojlůžko musí mít dvojnásobek. Pro spokojené vyspání dvojice postačí šířka metr šedesát, jste-li starší, případně objemnější, a nemusíte tolik šetřit místem, dejte přednost posteli širší.

Variabilita

Co ale dělat, když máme rádi široké lůžko, ale prostory bytu nám to neumožňují, respektive ano, ale pak už se k nám nic a nikdo další nevejde? Řešit podobnou situaci můžeme čtyřmi způsoby. Jedním z nich je rozkládací pohovka, která při správné volbě dokáže splnit obě funkce.

Variantou jsou i dvě postele, které je možné zasunout přes den pod sebe, ale volte jen ty, které jsou v rozloženém stavu vodorovné. Existují totiž i takové, které jsou i po rozložení v různých výškách, což není příliš praktické. Spací plochu je možné získat i pomocí sklápěcích lůžek, které se přes den zaklopí do designově velmi dobře zvládnutých skříní, volit můžeme i postel vyvýšenou na pódiu, případně zasouvací pod ně, máme-li vyšší stropy, nabízí se jako řešení spaní v patře.

Nábytek

Do menšího bytu, kde jedna místnost plní více funkcí, se mnohem lépe hodí mobilní nábytek na kolečkách, s nímž můžeme snadněji manipulovat. Moderní nábytkové mechanismy pracují nejčastěji na principu kolejniček a koleček. Pohlídat bychom si měli zejména snadnou manipulovatelnost a u koleček předepsanou maximální nosnost, při přetížení totiž hrozí, že prasknou nebo se odlomí od nábytku.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com