Čištění

Z úvodu tedy vyplývá, že v kuchyni bez digestoře mohou knihy navlhnout. V ložnici není velká knihovna také ideální, protože z knih budeme dýchat zbytečně mnoho prachu, i když je často oprašujeme. Mimochodem oprašovat bychom je neměli, nýbrž prach z nich opatrně a pečlivě vysávat! Nikoliv tedy chodit kolem knihovny s prachovkou nebo oprašovátky, rozvíříme tím jen velké množství prachu (máme-li třeba dva metry širokou knihovnu, kde je 7 regálů, spočítejte si, jak velkou plochu zaujímají horní plochy knížek!).

Knihy nejlépe oprášíme úzkým nástavcem na vysavač, kterým při každém vysávání přejedeme po jejich horních hranách a hřbetech. Police otřeme vlhkým hadrem a vysušíme nebo použijeme prach odpuzující leštěnku.

ČTĚTE TAKÉ:

Šetříme vazbu

Rozečtené knihy ukládáme nikoliv rozevřené hřbetem nahoru – tím knihu bezpečně dříve či později zničíme, vázanou knihu je škoda takto ničit a lepená se zase rozpadne na jednotlivé listy, ale zavřené, přičemž záložka není dětinskost, ale praktická věc.

Knihy v bytě

Knihy se dnes ocitají v různých místnostech bytu – v ložnici jejich uskladnění ale není ideálním řešením a ze stejného důvodu ani v dětském pokoji, který je vlastně také ložnicí. Knihy se ale dnes, v době velkých a ještě větších propojených místností, ocitají tedy především ve velké obytné kuchyni. Tady prach z nich neohrožuje nás, ale naopak vzdušná vlhkost ohrožuje knihy. Proto je nutná výkonná digestoř a pravidelné větrání. Proč ale nezřídit velkou knihovnu v jídelně, která je úplně oddělená od kuchyně?

Rozměry a stabilita

Knihovna je proti běžnému kancelářskému regálu mělká, místo 30 nebo více cm má jenom něco mezi 20 až 25 cm. Těžké knihy najdou místo dole, vyrovná se zatížení, rozloží se váha a stabilita se zlepší. Většina vysokých knihoven nad 160 cm by měla být fixována ve své horní třetině pevně ke stěně – aby se předešlo nebezpečí překlopení. Při sestavování a fixaci postupujte podle návodu.

Omezte chaos

Neměli bychom hromadit rozečtené i přečtené knihy v hromádkách na nočním stolku, proti tomu jsou hlavně zastánci filozofie feng šuej – nepořádkem a chaosem prý energie nemůže bytem volně proudit, a vytváří tak zmatek a chaos v našich věcech i v nás samotných.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com