Díky vyspělé technologii výroby potahových materiálů lze říci, že všechny splňují jak kvalitativní, tak i estetické nároky. Vybíráme tedy podle toho, jaký materiál je nám nejpříjemnější na dotek, druhé hledisko se týká vzoru a barevnosti.

Látkové čalounění

Nejširší nabídku barev, kombinací a vzorů poskytuje čalounění z látky. K jeho výrobě se používá bavlna, viskóza, vlna, polyester a mnoho dalších. Bývají zastoupeny stoprocentně nebo v určitém poměru. Obecně platí, že přírodní materiály jsou náročnější na údržbu, praktičtější z hlediska užívání jsou proto materiály syntetické. Kvalitu látky určuje hustota vazby, která je udávána v gramech na metr čtvereční. Platí, že čím je hodnota vyšší, tím je látka odolnější. Některé společnosti dokonce uvádějí počet otáček, který látka vydrží, než dojde k opotřebení. Tato hodnota je však důležitá zejména u výrobků určených do veřejného sektoru.

ČTĚTE TAKÉ:

Volba barev a vzorů na látce je ovlivňována velikostí i světelnými podmínkami v místnosti, určující je samozřejmě i samotný výrobek a rovněž okolní zařízení. Jemné vzory, světlé a pastelové odstíny působí v menších prostorách decentně a místnost prozáří. Sluší subtilním konstrukcím, vhodné jsou na křesla a lenošky. Do rozlehlých prostor se nemusíme obávat tmavšího provedení ani nápadných vzorů, které vyniknou zejména na prostorných modelech.

Z látkového čalounění je čas od času nutné vysát prach, při případném znečištění je vhodné použít suchou pěnu, kterou lze koupit v běžné obchodní síti. Látka by jí nikdy neměla prosáknout skrz na skrz, hrozí totiž nebezpečí, že se vytvoří mapa, která se nedá vyčistit. Z praktického hlediska je proto vhodné pořídit si látku se speciální povrchovou úpravou, která materiál chrání a nedovolí nečistotě ihned se vsáknout. Většina výrobců tuto ochranu nabízí automaticky, lze ji však na potah sedací soupravy aplikovat dodatečně.

Kožené čalounění

Kožené čalounění se už desetiletí těší vysoké oblibě. Evokuje totiž pocit luxusu a působí elegantně, a to i přesto, že povrch nese známky přírodních defektů (jizvy, různorodá hustota vlákna apod.). S ohledem na dnešní „dokonalost“ je proto téměř neuvěřitelné, že lidé vyhledávají kůži, která má co nejvíce těchto „neduhů“, a těší se, až čalounění získá časem patinu. Výsledný efekt totiž podtrhuje estetický dojem.

Podobně jako látky i kožené čalounění existuje v několika kategoriích, které mj. určují cenu výrobku. Děleny jsou podle toho, jaká vrstva je zpracována. Svrchní vrstvy pod epidermem jsou velmi kvalitní a používají se na zpracování anilinové nebo poloanilinové kůže. Ty jsou jemné a příjemné na dotek, od sebe se liší počtem přírodních defektů a probarveností. Vhodné jsou díky větší náchylnosti k poškození (jsou velmi jemné) do méně frekventovaných domácností. Ze spodních vrstev se odděluje takzvaná štípenka, která se v konečné fázi probarvuje a následně ošetřuje ochrannými látkami a syntetickými pojivy. Patří k méně finančně náročným produktům. Kůže se udržuje speciálními přípravky, které doporučuje výrobce.

Čalounění z alcantary

Výrobci nabízejí čalounění ještě z jednoho materiálu, který je velmi podobný semiši, ale má zcela odlišné vlastnosti. Jmenuje se alcantara. Vyrobena je z mikrovláken polyesteru, polyuretanu a bavlny. Výhodou je, že jsou její vlákna až dvěstěkrát tenčí než vlna, což materiálu zabezpečuje měkkost, sametový vzhled a dostatečnou odolnost proti opotřebení. Nabízena je kvůli technologickému zpracování pouze v jednobarevných odstínech. Je praktická v běžném provozu, protože ji lze prát v pračce, ale i ručně, tzn. vodou a neutrálním mýdlem.

Víte, že:

  1. Látkové čalounění je nabízeno také snímatelné. Lze prát v pračce a doma můžete mít náhradní převlek, snadno tak změníte vzhled místnosti.
  2. Chcete-li nové čalounění prát, nezapomeňte, že vzor se musí v látce sesadit. Všimněte si proto, jak se opakuje.
  3. Sedací soupravy s koženým čalouněním není vhodné stavět přímo na slunce nebo do blízkosti tepelných zdrojů. Mohlo by dojít k vyblednutí nebo poškození materiálu.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com