Buďte o krok napřed

Navíc máme tendenci podceňovat rizika, která pro nás již nepředstavují problém, ale pro dítě mohou být velmi nebezpečná. A tak svou nepozorností můžeme způsobit mrňousovi opaření, když na sebe strhne vařicí čaj, který jsme postavili na okraj kuchyňské linky, zranění, když si nevšímáme, že strká prsty mezi dveře nebo do zásuvky, nebo dokonce pád, když leze na točicí židli, kterou jsme nechali postavenou a nezabezpečenou uprostřed pokoje. Ve svém království, jímž by dětský pokoj měl být, by se ale měl cítit bezpečně.

Ačkoli dětem nakoupíme hromady hraček, nejraději si hrají s věcmi, které bychom jim nejraději vůbec nepůjčili. Ale vyrušte svého andílka, když je zrovna zabraný do vyndavání nádobí z kuchyňské linky, případně DVD disků ze skříně, a navíc, konečně na chvíli ztichl. V okamžiku, kdy se batole postaví na všechny čtyři a posléze na zadní, máme po klidu. Batolecí období patří k nejkrásnějším, ale z hlediska dozoru také k nejnáročnějším. Dítě je v tomhle věku neuvěřitelně vynalézavé a všetečné a úrazy mívají často tragické následky. Měli bychom tedy odstranit z dosahu dětí vše nebezpečné a zároveň zařídit dětský pokojík tak, aby mu alespoň v něm nic nehrozilo.

Zabezpečte skříňky a zásuvky

Je až s nevírou, že spánky dětí v batolecím období končí přesně v místě, kde začínají rohy stolů. Nejen v dětském pokoji, ale i v ostatních pokojích bychom měli rohy stolů opatřit speciálními krytkami, které zabrání, aby se dítě uhodilo nebo zranilo. Pozor rovněž na zásuvky, vyndavání pokladů ze zásuvek je rovněž oblíbená zábava malých dětí. Mohou tam ale najít velmi nebezpečné předměty, ať už třeba teploměr, špendlíky, jehly, nebo korálky, které mohou spolknout nebo vdechnout. Některé děti si s oblibou strkají drobné předměty i do nosu. Otevření zásuvky zabrání jednoduchá pojistka, kterou dospělý člověk snadno překoná, ale dítěti zabrání v otevření. Zásuvky by rovněž měly být opatřeny kováním zabraňujícím úplnému vysunutí.

Kuchyň je nejnebezpečnější

K mnoha úrazům dětí dochází i v kuchyni. K nejčastějším patří opaření, kdy na sebe dítě strhne vařicí čaj, v horším případě i třeba mastnou polévku. Nedávejte proto na jídelní stůl ubrus, na přední stranu varné desky zabudujte malé zábradlí a kupujte sklokeramickou desku s bezpečnostní pojistkou.

Elektrické zásuvky jsou jedno velké lákadlo

Máme-li v bytě, kde žije malé dítě, elektrické zásuvky, máme v podstatě dvě možnosti, jak zabránit úrazu elektrickým proudem. Buď pořídit typy se zabudovanou bezpečnostní pojistkou, kam může dítě strkat cokoli, jak se mu zlíbí. Bezpečnostní pojistka se odblokuje pouze zasunutím celé vidlice, tedy obou kovových kolíků najednou. S podobnými pojistkami se prodávají i rozdvojky nebo prodlužovací šňůry. Pokud máme v bytě starší zásuvky, zabráníme úrazu dítěte plastovou záslepkou, kterou mrňous nevyjme.