Je nasnadě, že k takovému počinu se obracíme v momentě, kdy buď rekonstruujeme a můžeme pod podlahovou krytinu topení instalovat, anebo stavíme nově. K tepelné pohodě v interiéru přispívá rovnoměrně rozložená teplota v místnosti. Mezi faktory, které ji ovlivňují, patří izolace objektu, umístění bytové jednotky (zejména v bytových domech), rozvržení oken a dveří, velikost výhřevné plochy a samozřejmě navržená topná soustava. Jsme-li zmrzlíci, pak bychom o topení instalovaném v zemi měli bezpochyby uvažovat.

Logické výhody

Systém podlahového vytápění je považován za jeden z nejúspornějších. Přestože je v místnosti až o 2 °C méně oproti obvyklému způsobu vytápění, cítí se uživatelé příjemně, a to proto, že mají teplo od nohou. K výhodám můžeme přičíst i menší prašnost, což způsobuje sálání. Zatímco u vytápění klasickými radiátory vzduch cirkuluje, a prach tedy poletuje vzduchem, u podlahového principu teplo stoupá vzhůru.

ČTĚTE TAKÉ:

Vzhledem k tomu, že výhřevná plocha je kontaktní, musíme při jeho užívání respektovat některé hygienické limity, které z lékařského hlediska vyhovují tepelné stabilitě lidské nohy (viz blok). Přestože tento typ vytápění můžeme instalovat takřka pod kterýkoliv materiál, u některých typů musíme dbát pokynů výrobce. Zatímco je ideální pod dlažbu, která dobře teplo vede ven, dřeviny musejí být ještě před pokládkou delší dobu v místnosti, aby se přizpůsobily teplotě, laminát či linoleum nevadí, koberec samozřejmě teplotu tlumí.

Vyberte si

Existují dva způsoby podlahového topení. Jedním z nich je teplovodní rozvod, který funguje na stejném principu jako klasický radiátor, kde uvnitř trubek proudí teplá voda, jejíž teplota je zde ale mnohem nižší, standardně se připojuje ke stávajícímu systému topení.

Druhým způsobem je elektrické vytápění, kde rozlišujeme topné rohože a topné kabely. Kabely v rohožích jsou upevněny na vrstvě skleněných vláken, známe i typy rohoží, které jsou tvořeny jednožilním kabelem se studenými konci připojovacích vodičů. Instalací podlahového topení zvýšíme podlahu o 4 až 6 cm, záleží, kterému typu dáme přednost, oba jsou nabízeny v různých tloušťkách.

Stejně jako ostatní typy topení i podlahové lze regulovat termostatem, který může být analogový nebo digitální. Díky programovatelným hodinám můžeme rovněž nastavit čas, kdy se topení zapne. Podstatná je i informace, že můžeme teplovodní i elektrický způsob kombinovat.

Nezapomeňte na exteriér

Jste-li příznivci dokonalého komfortu, pak podlahové topení lze instalovat také ven, na chodníky, příjezdové cesty a jiné. Speciální topné kabely můžeme instalovat pod asfalt, venkovní dlažbu, betonové prvky apod. Znamená to, že po celou zimu budou cesty bez sněhu a náledí. Systém se spouští termostatem vybaveným vlhkostními a teplotními čidly, takže bude fungovat jen nejnutnější dobu, poté se vypne.

Pokládka elektrické rohože:

  1. Zajistit čistou podlahu s penetračním nátěrem
  2. Položená rohož se připojí do instalační krabice
  3. Plocha se zarovná lepicím tmelem
  4. Pokládka konečné podlahové krytiny

Teplotní limity povrchu podlahy:

  • Obytné místnosti 29 °C
  • Chodby a předsíně 30 °C
  • Koupelny 33 °C

Titulní foto: Thinkstockphotos.com