Mít posuvné dveře, které se zasouvají přímo do zdi, umožňuje tzv. stavební pouzdro JAP. Je to kovový rám s místem pro posuvné dveře a pouzdrem, kam se při zasunutí dveře ukryjí. Pouzdro je součástí zdi a při finální úpravě se zakryje omítkovou stěrkou a malbou. Musí se počítat s tím, že při instalaci ve starších bytech se musí část stěny vybourat. Je to nepříjemné, nikdo nemá rád bourací práce, ale výsledek stojí za to. Jednoduché je to v novostavbě, kde se se stavebním pouzdrem už počítá v projektu. U stavebního pouzdra je nutné mít překlad jako u dveří, protože pouzdro je z lehkého materiálu.

Posuvné dveře jsou ideální v malých bytech, kde potřebujeme co nejvíce místa. Dokážou také skvěle členit prostor podle potřeby. Stěna s dvoukřídlými posuvnými dveřmi dokáže oddělit například obývací pokoj od kuchyně, ale v případě potřeby obě křídla otevřeme a vznikne velký prostor. Pro stavební pouzdra jsou vhodné dveře SAPELI i dveře PORTA DOORS. Na výběr jsou dveře v přírodní dýze s desítkami dekorů, s povrchy z moderních laminátů či dveře celoskleněné. Víte, jak elegantně a zajímavě působí dveře například s kamenným dekorem? Nebo z exotických dřevin, například z ořechu afrického či jabloně indické?

Stále častěji se uplatňují tzv. skryté zárubně, což znamená, že ze zdi „netrčí“ klasická kovová zárubeň, ale stěna přechází plynule v rovinu dveří. Moderní řešení zárubní a závěsných pantů ukrývá tyto součásti dveří do stěny, takže neruší celkový vzhled. Dveře jsou pak z obou stran ve stejné rovině, jako je stěna. Stejný efekt umožní i bezobložková stavební pouzdra. Ve finální úpravě už není kolem stavebního otvoru žádný obklad. Model EVO LINE má kolem otvoru pro dveře jen estetickou hliníkovou lištu, ale model ABSOLUTE je zcela bez obložení.

Posuvné dveře mohou být dřevěné, laminátové, ale v současné době jsou v kurzu celoskleněné dveře. Díky tomu, že sklem prostupuje světlo, místnosti v bytě jsou prosvětlenější a vytvářejí dojem, že jde o větší prostor. Sklo je čiré, matné či glavírované neboli ryté, ale pokud chcete dodat bytu opravdový styl, vyzkoušejte tzv. grafosklo. Jde o technologii, při níž se fólie s grafickým motivem, fotografií či textilní strukturou vlisuje přímo do skla. Toto grafosklo, dveře i stavební pouzdra si můžete prohlédnout v největším českém showroomu bytových prvků firmy Studio Interier Janíček v Mladé Boleslavi. Na ploše 250 metrů čtverečných je vystaveno na 120 druhů dveří a zárubní, mnoho variant posuvných systémů, celoskleněné stěny i 150 dekorů podlah.

(lek)

STUDIO INTERIER – JANÍČEK, s. r. o.