Co dělat, aby nám bylo doma dobře, a současně jsme šetřili náklady na zdražující se energie? Abychom pobývali a spali v příjemné a doporučené teplotě, měli doma optimální vlhkost, která nám na jedné straně nevysušuje sliznice a na straně druhé nenapomáhá vzniku plísní a alergenů? Stručně řečeno: kontrolovat teplotu a větrat.

Hlavně nepřetápět

Už před lety jsme byli v porovnání s lidmi ze západní Evropy milovníci vyšších domácích teplot a také v konečném efektu často náchylnější k nemocem. Zatímco my jsme dálkovým topením často ještě nemohli regulovat teplo v bytech vytápěných i nad 25 °C, chodili jsme doma v tílku a otevírali v zimě dveře na balkony, Holanďané si doma brali svetr nebo také dva. V žádném případě by neplýtvali a neplatili zbytečně za teplo. To už dávno známe velmi dobře i my. Víme, že stupeň Celsia navíc dělá v ročním součtu pěkný balík peněz. I když někdo teplo miluje, topí na maximum s tím, že si rád za pohodlí připlatí. Zato možná ale trpí sníženou odolností a angínami.

ČTĚTE TAKÉ:

Obecně doporučené teploty

V obytných místnostech by mělo být 18 - 22 °C. Ale záleží na tom, co právě děláme. Při odpočinku potřebujeme 19 - 22 °C, zatímco při lehké práci stačí méně. Při nehybném sledování televize potřebujeme větší teplo než při práci u počítače. Vždycky záleží i na individuálních podmínkách – jak daleko od pracovního místa máme zdroj tepla a podobně. Pokud ale děláme namáhavou práci – gruntujeme, myjeme podlahu – bude nám příjemně třeba i při 15 °C.

Dále je otázkou, co jsou dnes vlastně obytné místnosti, když trendem je místnosti spojovat do jedné obytné, která zahrnuje různé zóny od kuchyně po obývací kout a pracovnu. Kuchyně se přitom doporučuje vytápět jen na pouhých 15 - 17 °C, protože se tady pohybujeme, a navíc se předpokládá dodatečné silné zahřívání od všemožných spotřebičů, teplo při vaření a pečení.

Koupelna má být vytopena na cca 24 °C. Nebezpečná tady ale může být vysoká vlhkost (zejména pokud se zde ještě suší prádlo), proto nezapomínáme na větrání. Chodby a další komunikační prostory mohou mít 10 - 15 °C.

I za jeden stupeň navíc hodně zaplatíme

Z ekonomického hlediska zvýšením teploty doma o 1 °C zvýšíme náklady na energii o docela významných 6 %. Motivem k přiškrcení topení tedy jistě bude, že snížením teploty zase celých těch 6 % ušetříme.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com