Lišty k podlaze patří, zakryjí nerovnosti a mezery u stěny a zajistí přirozený přechod mezi stěnou a podlahou. Je možné je sladit s podlahou nebo s odstínem stěny, nejčistěji působí většinou sjednocení lišt s podlahovinou. V případě, že by lišta měla být stejná s podlahovinou, bychom měli vše nakupovat najednou, při pozdějším nákupu by se nám mohlo stát, že již nenajdeme odpovídající dekor či odstín, a i malá odlišnost pak bude v ploše stěn a podlahy rušit.

ČTĚTE TAKÉ:

Jednoduché, nebo složené

S montáží lišt neotálíme ani z důvodu usazování nečistot a prachu v mezerách mezi zdmi a podlahovinou, které se pak těžko odstraňují. Prostřednictvím podlahových lišt dokončíme vizuálně prostor jako celek, lišty podlahu začistí a skryjí dilatační spáry podél zdí. Ty jsou v případě plovoucích podlahovin nezbytné, neboť podlahovina díky svému volnému položení stále pracuje, při pevném uložení by mohlo docházet k deformacím.

Lišty je možné vybrat jednoduché, pouze pro začištění podlahy, ovšem vzhledem k množství elektroniky v běžně vybavené domácnosti je vhodnější zvolit lišty s vyfrézovaným vybráním nebo s vloženou dutinkou pro kabely k domácím spotřebičům, veškeré výpočetní technice a podobně. Lišty vybíráme podle počtu kabelů, při nadměrném množství kabelů by lišta nepřiléhala dobře ke zdi.

Velmi důležité je také pevné a stabilní uchycení lišt. Lišty upevňujeme vždy do stěny, při přichycení k podlaze by bránila v pohybu podlahoviny, současně by mohlo dojít časem k poškození spoje. Lišty je možné připevnit montážním lepidlem nebo pomocí hmoždinek a šroubků, případně se na stěnu přišroubují jen plastové úchytky, na něž se lišty pouze nacvaknou.

Dvakrát měř

Na přířez a krácení lišt používáme vždy ostrou pilku, aby byl řez čistý. Na šikmé řezy v rozích použijeme pokosník a ostrou pilku, případně pokosovou pilu, s níž je práce jednodušší. Spoj dvou na sebe navazujících lišt, spoje ve vnitřních či vnějších rozích a koncovky se začišťují speciálními krytkami, vybírat lze v odstínech odpovídajících lištám.

Foto: ProParket, Quick Step