K dřevěným, dýhovaným či korkovým podlahovinám jsou nejvhodnější lišty z masivu, dalšími materiály mohou být plast či kov. Na nosném profilu, obvykle ze smrkového dřeva, je upevněna povrchově upravená dýha z různých typů dřevin, případně je lícová část lišty potažena korkem.

ČTĚTE TAKÉ:

Není lišta jako lišta

Velmi praktickým typem je takzvaná HSL lišta, vyráběná v široké škále dekorů a barev, odolná vůči mechanickému poškození. Její velkou předností je také způsob instalace - přichytí se na zeď pomocí jednoduchého úchytu, její nasazení či odstranění je velmi rychlé.

Kvalitním materiálem pro výrobu lišt jsou také MDF desky, pro podlahy a zdi s nerovnostmi jsou určeny LM lišty, na horním a spodním okraji opatřené speciálními gumovými pásky, díky kterým dobře přiléhají. Současně těsní před nečistotami. Obsahují objemné a oddělené drážky pro kabely, je možné je doplnit instalační krabicí. Pro historické prostory či rekonstrukce starších interiérů jsou vhodné vysoké soklové lišty, případně lišty, které lze povrchově upravovat, aby lépe odpovídaly stylu interiéru.

Přechodové lišty

Zvláštním typem jsou přechodové lišty, určené pro místa styku nestejně vysokých podlah nebo podlah s různým povrchem, pro prahy, případně pro zakončení podlahy u stěny. Nejčastěji jsou vyrobené z eloxovaného hliníku nebo z nerezu, tak jako soklové lišty mohou být opatřeny dýhou, do méně zatížených míst jsou vhodné i plastové profily. Výhodou je mnoho barevných odstínů a textur, možná je i imitace stříbra a dřeva. Pokud jde o upevnění, mohou být přechodové lišty nalepovací, narážecí či přivrtané, speciální typ je určen pro vedení kabelů, odolnější jsou přechodové lišty nájezdové.

Foto: Bona, Quick Step, Tarkett