Jarní počasí a probouzející se příroda nás v tento čas tradičně vyzývá k úklidu, reorganizaci a ke zbavení se nepotřebných zbytečností, abychom mohli vykročit k novému začátku.

Proč si tedy jarní atmosféru v domě letos ještě o něco málo nevylepšit? Máme tu pro vás pár jednoduchých, ale osvědčených tipů, které vám pomohou dům osvěžit a krásně provonět. Není to nic těžkého.

ČTĚTE TAKÉ:

1) Dům, který voní po vanilce

Na první z domácích osvěžovačů vzduchu budete potřebovat jeden citron, pár větviček čerstvého rozmarýnu a trochu vanilky. Naplňte středně velký hrnec vodou do jeho poloviny, přidejte citron nakrájený na plátky i zbylé ingredience a nechce několik hodin lehce probublávat na mírném ohni. Váš domov bude vonět svěže a příjemně.

2) Osvěžovač podle vašeho vkusu

Tentokrát si připravte vonný olej s vůní podle vašeho vkusu (na jaro se hodí například svěží eukalyptus, levandule nebo máta), přilijte pár kapek do vroucí vody a nakonec přidejte obyčejnou želatinu. Celý obsah pak přelijte do misky či skleničky a nechte vychladnout. Tento osvěžovač vám poslouží i jako dekorace.

3) Aroma difuzér bez chemie

Do menší nádobky (může se hodit malá vázička) s tenkým hrdlem nalijte dětský olejíček, přidejte pár kapek esenciálního oleje (například s výtažkem z pomeranče), dovnitř vsuňte několik bambusových špejlí a nechte si provonět interiéry nevtíravou vůní, která se bude uvolňovat postupně.

Výhodou takových domácích osvěžovačů vzduchu je, že neobsahují žádné jedovaté látky, jak tomu bývá u chemických osvěžovačů, vůni si můžete namíchat přesně podle svých preferencí a obvykle vás domácí osvěžovač vyjde výrazně levněji než ten z obchodu.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com