Minule jsme si řekli, jak poznat kvalitní dřevěnou a laminátovou podlahu. Tento týden budeme pokračovat vinylem a PVC. U nich je problém v kvalitě také zřejmý.

Vinyl

Dle slov Milana Mrkáčka z KPP je rozpoznání kvality „laickým“ okem nejtěžší právě u krytin z vinylu, myšleno tvrzených vinylových pod označením Luxury Vinyl Tiles (LVT), nikoli měkčených PVC prodávaných v rolích.

Kvalitě vinylů nahrává sama podstata materiálu, je elastický, nehlučný, voděodolný (nejedná-li se o konstrukci s dřevovláknitým HDF nosičem). K odolnosti přispívá PU tvrzený povrch, který u značkových vinylů bývá samozřejmostí.

Při koupi je třeba si dát pozor na rozměrovou stálost, která je uvedena v technickém listu. Platí, že čím menší hodnota, tím lépe. Někteří výrobci nabízejí hodnotu až 0,15 % (při délce dílce 1200 mm se krytina může působením tepla protáhnout až o 1,8 mm), na trhu však seženete i kolekce s hodnotou 0,05 %.

Podobná, okem nerozeznatelná, vlastnost je odolnost vůči bodovému zatížení, kterou rovněž najdete uvedenou v technickém listě. Příměr je stejný, čím menší hodnota, tím lépe. Parametr určuje, jaké protlačení vznikne v podlaze působením těžkých předmětů. Hodnota uvádí hloubku případného protlaku.

Důležitá je také tloušťka nášlapné vrstvy, čím tlustší tato vrstva je, tím vyšší zátěži dokáže krytina čelit. Například podlaha s tloušťkou nášlapu 0,3 mm značí odolnost do málo zatěžovaných komerčních prostor, tím pádem je vhodná do všech bytových prostor.

Jednotlivé vinylové dílce musejí být přesné, rovné a pravoúhlé. Při přiložení k sobě by mezi dílci neměly vznikat mezery.

Pozor si můžete dát na obsah ftalátů, které při výrobě slouží jako rozpouštědla. Evropští výrobci vinylů standardně užívají zdraví nezávadné ftaláty, exkluzivně u značky Wineo DESIGNline má zákazník jistotu 100% bezftalátové podlahy. Tip! Pro snížení skluznosti krytiny například kolem interiérového bazénu existuje pod označením Antislip speciální přípravek pro zvýšení protiskluznosti.

Měkčené PVC (prodávané v rolích)

U tohoto typu krytiny upozorněme především na riziko obsahu ftalátů a rozpouštědel obecně. Velmi levné a nekvalitní podlahy mohou nepříjemně zapáchat (nikoli klasická „vůně“ novoty). Pokud tento zápach přetrvává několik dní a týdnů, pak to rozhodně není v pořádku a existuje i riziko negativního vlivu na zdraví člověka.

Druhým bodem je tvarová paměť, která ani u kvalitních PVC krytin není 100%. Avšak u kvalitního produktu se po zátěži krytina vrátí / co nejvíce přiblíží původnímu stavu, u nekvalitních promáčklina zůstává. Nekvalitní materiál má dále tendenci se trhat a ztrácet původní odstín.

Zpracováno ve spolupráci s firmou Kratochvíl parket profi, s. r. o., dovozcem a prodejcem podlahových krytin. Pro více informací navštivte www.kpp.cz.