Má to uši jako kočka…

Asi nejčastěji imitovaným materiálem je dřevo. Má mnoho kladných vlastností – hezký vzhled, je příjemné na omak, budí v nás příjemné pocity tepla a útulnosti. Měli bychom ho rádi v koupelně, na terase, ve vstupní hale, ale buď ho nelze použít vůbec, nebo pouze za cenu vysokých finančních nákladů, nebo časté a pracné údržby a renovace. V takových případech může být imitace vhodným řešením. Dnes si již zcela běžně vypůjčují vzhled dřeva nejrůznějších druhů, barev a textur laminátové plovoucí podlahoviny. Zprvu hladký povrch desek rychle vystřídala plastická textura dřevin, patrná nejen na pohled, ale i na dotek.

ČTĚTE TAKÉ:

Kromě prkenné, palubové či selské podlahy z hrubých fošen napodobují tyto podlahoviny i třeba různě skládané parkety. Obecně mají mnoho předností – kromě široké nabídky barev a textur i jednoduchou pokládku systémem suchých zámků a snadnou údržbu. Jejich nevýhodou může být určitý pocit chladu či hlučnost – to lze řešit protihlukovou izolací, vkládanou pod plovoucí podlahovinu, která funguje částečně i jako tepelná vrstva, teplo lze zajistit i kusovými koberci. To vše, včetně ceny, je třeba uvážit při volbě takovéto podlahoviny. Vzhled jiných materiálů přebírají i lisované deskové plovoucí podlahoviny, vyrobené z dřevěného odpadu. Vypadají exkluzivně, na dotek jsou však teplé a lze je použít i tam, kam by se například kámen či dřevo ve své přírodní podobě úplně nehodily.

Linoleum, PVC, vinyl…

Díky vlastnostem výchozích surovin a technologii zpracování napodobují úspěšně různé materiály také podlahoviny z měkkého linolea nebo jeho levnější syntetické varianty – PVC, na velké oblibě rychle získal i vinyl. Přírodní linoleum je pro své hygienické a hypoalergické vlastnosti využíváno k pokrytí podlah v prostorách, kde pobývají alergici a lidé s dýchacími obtížemi, ve školách, zdravotnických zařízeních a podobně.

Pro rozmanitost barev, vzorů a textur ho lze s výhodou uplatnit v interiérech různých stylů. Jeho levnější variantou je syntetické linoleum, vyrobené z polyvinylchloridu (PVC). Jeho hlavní výhodou je nízká cena a snadná údržba, ovšem jeho výroba zatěžuje životní prostředí, při hoření vznikají velmi nebezpečné chemické zplodiny. Navíc obsahuje velký hmotnostní podíl zdraví škodlivých ftalátů pro zajištění měkkosti a pružnosti. Tyto podlahoviny mohou s úspěchem nést dnes již velmi věrně vzhled dřeva, kamene, dlažby a podobně. Oproti dřevu jsou voděodolné, snadno se udržují, není nutné broušení ani lakování, jsou měkké. Do této kategorie patří také vinylové podlahy, které zdařile napodobují dřevo, keramiku, kámen, mramor, pískovec, vápenec, ale i břidlici či beton, mozaiku či sklo. Vinyl je vysoce odolný a houževnatý. Dříve se povrch podlah lepil z jednotlivých dílců, nyní se pokládá z desek pomocí suchých zámků. Jsou vhodné i pro alergiky.

Foto: Keramika Soukup, SIKO, Quick Step, Magicrete, Technistone