Stejně jako se její struktura objevuje na PVC či vinylu a podobně, i na dlažbě naopak najdeme vzory nejrůznějších druhů dřevin, kamene či kovu. Pro interiérové použití lze z dlažeb s atraktivními povrchy vybírat z rozměrů běžných, čtvercových, ale výrobci nabízí i neobvyklé rozměry s délkami 40, 60, 80 či 100 cm, najdeme však i rozměr 3 x 1 m. Velké formáty jsou „in“, jejich nespornou výhodou je snížení počtu spár, a proto snadnější údržba a hygieničnost, ovšem vyžadují precizní rovnost podkladu a jsou náročné na kvalitu lepidel, penetrace a spárovacích hmot.

ČTĚTE TAKÉ:

Na podlahu noviny

Tyto dlažby jsou určeny především pro použití v interiéru, svým neobvyklým designem navozují věrohodný přírodní vzhled například již zmíněného dřeva či kamene. Pro náročnější zákazníky jsou určeny dlažby věrně imitující dřevo či kámen, pro oživení navíc ozvláštněné industriálními nápisy či graffiti. U imitací dřev však existuje široká škála úprav - od matu po povrch přeleštěný do vysokého lesku, reliéfní kartáčovanou strukturu nebo vzhled hrubého řezu po pile.

Velmi dekorativně a stylově působí lapovaný reliéfní povrch, tedy lehce přeleštěná plastická struktura povrchu dlažby, která může budit dokonce i dojem ručně opracovaného nebo starého, sešlapaného povrchu. Oblíbeným dekorem pro dlažby je i vzhled linolea s hladkým či strukturovaným povrchem v mnoha barevných kombinacích, včetně doplňků, mozaik či listel. Mezi napodobeninami zaujme v nabídce dlažeb vzhled kamene, ale i textilní struktura, dají se sem počítat i neobvyklé vzory, které dodají interiéru neotřelý a svěží styl - například potisk novinovými titulky či fotografiemi. Na první pohled zcela nezajímavé noviny promění podlahu z jednotlivých novinových stran v originální povrch. Tento dekor lze použít jak v kancelářských prostorách, tak v bytovém interiéru - v pracovně, na chodbě, v pokoji teenagera a podobně.

Velkoplošná efektní dlažba

Materiály i technologie se neustále vyvíjí, na trhu se proto objevují nejen nejrůznější vzájemné imitace, ale i klasické materiály v neobvyklých rozměrech, s odlišným způsobem pokládky a lepšími vlastnostmi. V tomto směru stojí za pozornost například Kalesinterflex, pouze 3 mm silná mrazuvzdorná dlažba s povrchovou glazurou, určená především jako podlahová krytina pro veřejné prostory, ale lze ji vzhledem k typu použít i na kuchyňské desky nebo fasády domů. Je sice odolná, ale má vlastnosti skla, při pokládce je proto třeba opatrnosti. V nabídce na trhu je v široké škále barev a různých designech. Předností je nízká hmotnost a snadná opracovatelnost - materiál lze snadno řezat i vrtat.

Foto: Keramika Soukup, SIKO, Quick Step, Magicrete, Technistone