A přitom je balkón, podobně jako například terasa, ideálním propojením bytu s volným prostranstvím, rozšířením interiéru, lze ho využít buď jen k občasnému posezení, nebo pokud to umístění bytu a řešení balkónu dovolí, může sloužit i jako minihřiště pro dítě, lze na něm renovovat menší kusy nábytku nebo dělat jiné práce, které nechceme dělat v bytě. Je prostě škoda nevyužívat ho třeba jen proto, že není příliš hezký, případně že na něj prší či fouká. Zkrášlit ho či vhodně upravit nemusí být finančně příliš náročné a výsledek potěší majitele a případně i kolemjdoucí.

Hezký balkón ocení nakonec všichni obyvatelé bytu, lze si na něj sednout s knihou nebo v dnešní době s některou z moderních elektronických hraček, lze se na něm učit, nebo si tam jen na chvíli sednout a vyčistit si hlavu.

Jestliže tedy máme balkón se zděnými stěnami, velmi jednoduchým vylepšením může být například již pouhá výmalba. Podle naturelu majitele buď jen dvěma, či třemi barvami v rovných liniích, kreativnější povahy mohou rozvinout svou fantazii a oživit ho třeba neobvyklým výtvarným dílem – na stěnu lze namalovat strom, abstraktní výjev, ale i obličej, matematici či astronomové by možná zvolili vlastnoručně vypočítané sluneční hodiny, samozřejmě pokud je balkón orientován na jihovýchod nebo jihozápad.

Balkón však lze zkrášlit i při zcela průměrném nadání, stačí vyměnit zašlou bílou za pastelové barvy, zkombinovat doplňky, přidat pár květináčů na parapet a dílo je hotové.

Balkóny jsou také často součástí starších rodinných domů. A protože u nich je obvykle i zahrada, působí tam balkón tak trochu nelogicky. A když navíc není zastřešen, není ani praktický a tudíž využívaný. Což je ovšem na druhé straně škoda.

Stačí však velmi málo – vybudovat zastřešení – polykarbonáty různých tvarů i odstínů jsou pro to přímo ideální, natřít zábradlí, případně zrenovovat dlažbu, pod střechu či na zábradlí zavěsit květináče se surfiniemi, pelargoniemi a dalšími kvetoucími letničkami, přidat dvě židle, a pokud balkón přiléhá například k ložnici, stává se ideálním místem pro vypití ranní kávy či večerní posezení.

Foto: Dana D. Daňková, titulní foto: Thinkstock