Vzpomínky ze Slovenska

Slovenský designér Boris Klimek vytvořil fantastické balonky. Jsou to samostatné lustry, které vypadají jako balonky. Dejte jich víc a dostanete nádherné seskupení. Barvy mohou být jakékoli. Nám se líbí i název – Memory.

Elfí země

Jemné listy, jak z pohádky o elfech. Vše na drátech, takže je lze omotat kolem zrcadla, trámu, čela postele. Pro malou princeznu nebo elfí královnu je to jak dělané. Zahraniční výroba i dovoz ze Save on Crafts.

Techno

LED svítidlo Compasso Light má ovládání jako kružítko. Má flexibilní silikonový oblouk, kulatou základnu ze slitiny zinku a nastavitelnou otočnou lampu v prostoru 360 stupňů. Dvě hliníková ramena a speciální kovová kluzná dráha na jednom z nich, která je ukotvena v pružině s konstantním pružícím úsilím, umožňujícím flexibilní nastavení úhlu osvětlení při zachování rovnováhy lampy. Návrhářům se podařilo skloubit dohromady tvrdé a měkké, přímky a oblouky do funkčního tvaru. Compasso Light má vysokou intenzitu světla 1500 luxů při spotřebě jen 12 W.

Na kladce

Nádherný nápad i zpracování pochází z Kanady a je k prodeji na Etsy.com (obdoba českého Fleru). Ručně dělaná kladka, stará kroucená dvojlinka opletená tkaninou a konopné lano. Perfektní design do vesnických staveb i jako kontrast v moderních interiérech.

Jednoduchý nápad je nejlepší

Hledáte něco efektního? Levného? Kupte si sklenici v IKEA, svitek diodových žárovek, nastrkejte je dovnitř a zapojte. Není to úžasně jednoduché?

Klasické tvary v moderních barvách

Ne každému se líbí moderní tvary. Třeba u stojacích lamp je pak výběr dost omezený. Stella Floor Lamp zachovává historické tvary, ale doplňuje je mnoha zajímavými barvami – žlutou, modrou, blankytnou, ale i měděnou, stříbrnou… K dispozici třeba na Urban Outfitters.

Jednoduše moderní

Barevná stínidla, několik jich dohromady, vše zavěšené na levných kabelech s objímkami. Vždyť svítit se dá originálně, barevně, krásně, a přitom levně!

Barevné lampy

Křehkostí vynikají ručně vyráběné lampy Eva Glass Table Lamp. Jsou ve třech barvách – bílá, zlatá a modrá. V nabídce třeba u Pottery Barn.

Na trámu

Variací na tohle téma je dost a dost. Ale podívejte se, jak funguje osazení nestejnými skleněnými stínítky a jejich rozhození do dvou řad. Na dřevěném trámu vypadají naprosto skvěle. Opět v nabídce u Pottery Barn.

Křehká krása

Krása, která neuvadá. To jsou křehké květinové lustry. Až na techniku a základnu jsou ručně dělané, takže se nelekejte ceny. Za 23 palců v průměru dáte 400 dolarů (83 cm – 8000 Kč).

Stolní lampa z nelakovaného dřeva s plechovým cylindrem v lesklé bílé barvě nebo s měděným stínítkem vypadá fantasticky jednoduše. Pomocí šroubu na dřevěné stojce lze nastavit výšku lampy a směr světla. Cena na Bellarose.cz je 3059 (3415 v mědi) Kč.

Zajímavost na závěr

I u nás najdeme dech beroucí osvětlení. Stačí navštívit pražský administrativní komplex Florentinum. Nad hlavní recepcí se nachází světelná instalace Green Bamboo, která je složena z 1 586 skleněných trubiček, připomínajících stonky bambusu. Navrhla je významná česká designérka Jitka Kamencová Skuhravá. Její další práce naleznete na https://www.jitkaskuhrava.com.