Příjemný, se správně vysokým stolem a s kvalitní židlí, dobře osvětlený pěknou lampičkou…. Co ještě by ale v pracovním koutu pro školáka nemělo chybět? Co dítě rozptyluje, a co mu učení a psaní úkolů naopak usnadní? „Vždycky se najde pár tipů, jak dětem jejich pracovní místo vylepšit, i když je pokojíček malý, a musí se o něj dělit se sourozencem,“ říká Šárka Richtrová ze studia Viabel, které se na navrhování a zařizování dětských pokojů specializuje už téměř deset let.

Stůl jako základ

Klidně menší, ale rovný a hlavně svůj! Dělení se o jeden stůl s bratrem nebo sestrou nutně vede k rozbrojům, velmi nepraktická je také móda šikmých a sklápěcí desek. „Stůl se šikmou deskou vypadá efektně a zejména tatínkové se v něm občas zhlédnou, ale pro děti je to nešikovné řešení. Ze školy jsou totiž zvyklé psát na rovné lavici. A na stůl si rády nahrnou hodně věcí, které je pak nutné ze šikmých ploch složitě sklízet a zachraňovat,“ říká Šárka Richtrová. Nejlepší investicí bývá stůl s rovnou deskou, výškově nastavitelný a z kvalitního materiálu. A ještě jedna dobrá rada: „Zejména u prvňáčka a menších školních dětí se vyplatí uvážit, jestli se ke stolu vejde i židle pro maminku nebo tátu: jinak budou s psaním úkolů zbytečně zápasit za vysokým kuchyňským stolem,“ říká Šárka Richtrová.

Mechové posezení

Vybrat dítěti správnou židli vypadá jako hotová věda. Základní rada je ale prostá: měla by být vždy výškově nastavitelná, a pokud jde o další funkce, méně bývá více. Příliš velké množství páček děti stejně nevyužijí nebo je využijí tak, že se pak jako rodiče nestačíme divit. Nejpodstatnější proto je, aby si dítě hlavně osobně židli vyzkoušelo. Děti samotné pak při koupi dokáže nadchnout třeba barva židle nebo sametově měkký potah ze speciální textilie, která sedák promění v měkoučký mechový kopeček.

Magnetická tabule

Tabule je skvělý doplněk, který školou povinným dětem poslouží jako připomínač, organizér i galerie. Dobře se na ní uplatní rozvrh hodin, oblíbené obrázky a lze ji využít i jako nenásilnou učební pomůcku. Tabule v podobě kytičky nebo obdélníku s oblými rohy navíc studijní koutek krásně zútulní. A i když je na stěně minimálně místa, vždycky na ni lze nalepit alespoň úzké stripy.

Praktické boxy

Klasické úložné prostory v podobě šuplat a polic pomohou doplnit praktické přídavné boxy. Ty lze pověsit na kraj stolu, ale i na hranu skříňky nebo postele. Na očích a hezky uspořádané tu mohou čekat pastelky, výtvarné potřeby, pravítka a další drobnosti.

Hravé úchytky

Snadný, levný a elegantní způsob, jak i starší nábytek v dětském pokoji rychle vylepšit a dodat mu šmrnc. Úchytky lze použít i k zavěšování různých drobností, které se tak nemusí válet na stole nebo ve školní tašce. K mání jsou od 477 Kč.

A co je v pokoji školáka naopak zbytečné? „Vlastní malá televize a speciální nábytek na počítače a elektroniku - s tablety a mobily leží děti stejně nejradši na posteli nebo na zemi. Stejně zbytečná bývá i naše snaha udržet je u školních úloh příliš dlouho. Když prvňáček vydrží v pracovním koutku půl hodiny, bude to jeho i naše velké vítězství,“ říká Šárka Richtrová ze studia Viabel.