Dát si do malé chodby velkou skříň je problém. Kdo si to může dovolit, má vyhráno. Ale kdo ne, ten má problém. Pojďme se pobavit o tom, jak by měla taková pěkná chodba vypadat, s jakými tématy si pohrát, jestli tam dát barvy, či nikoli… Třeba se inspirujete.

Odkládací stěny

I když si vzpomínáme na věšáky a odkládací stěny ze sedmdesátých let, které byly opravdu otřesné (vzpomínáte na tu rákosovou s vypletenou sovičkou?), není třeba tuto součást chodeb zavrhovat šmahem. Moderní design povznese prostor a mít si kam pověsit kabát je ta nejdůležitější část chodby. Boty dáte ke stěně, ale kabát na hromadu nepohodíte. Pokud máte v předsíni dostatek místa a můžete ke stěně ještě zvolit komodu nebo skříň na obuv, nebude vám nic chybět. Samozřejmě – problémem by mohlo být povrchové sladění. „Společnost Trachea nabízí sortiment nejen nábytkových ploch, ale také odkládacích panelů. A to v zajímavých designových variacích,“ říká pan Martin Dusík, vedoucí obchodního oddělení Trachea, největšího českého výrobce nábytkových dvířek a dekorativních panelů. Panely je možné volit v rozměru až 2500 x 1200 mm. A opatřit je kromě zajímavé povrchové úpravy 3D plastickým frézováním.

ČTĚTE TAKÉ:

Sjednocující detail

Nemusíte dělat designérské zázraky. Prostě si vyberte jednu barvu a tu opakujte. Jestli se bojíte příliš výrazných barev jak v cirkuse, tak tuhle barvu zasaďte jako doplněk. Jako třešničku na dortu. Třeba si najděte v nějakém krámu vázu s barevným pruhem. A ten pruh můžete pak opakovat v celé chodbě. Jako perlička pak může být celý systém Linum, který nabízí Sapeli.

„Hlavním jednotícím prvkem je subtilní proužek v šířce necelých tří centimetrů, který přechází přes plochu dveří a vrchní stranu integrovaného kování na další interiérové prvky, jakými jsou vestavěná skříň, obklad stěny, stolek a váza,“ popisuje výhody tohoto systému pan Dušan Vrtal, zástupce marketingu Sapeli. Linum je připraven jak pro dveře otočné, tak i posuvné, které se v chodbách často používají. „Jediný rozdíl je v umístění subtilního proužku, který je u posuvných dveří vertikální, aby mohl přecházet přes mušli nebo madlo u těchto dveří,“ vysvětluje pan Vrtal. Povrch u kolekce Linum není nijak omezen a téměř bez omezení je i materiál vlastního proužku, který může být dýhovaný, ve vysokém lesku, laminátu nebo různě barevný. Obklad stěny můžete doplnit prosklením nebo jednoduše podsvítit LED diodami.

Neblázněte

V jednoduchosti je síla. A to platí hlavně tam, kde potřebujete instalovat nějakou objemnou masu. Třeba velké vestavěné skříně. Můžete tu vytvořit doménu z různých barev, můžete mít jedny dveře skleněné a další z lamina, můžete mít celou plochu imitující světlý buk… Ale popravdě řečeno, toho se brzy přejíte, a ani návštěvám to nebude úplně po chuti. Každý má jiný vkus a tlumené barvy nikoho neurazí. „Velkoformátové úložné skříně doporučujeme volit v tlumenějších odstínech, abychom prostor předsíně zbytečně opticky nezahltili. Ideální je potom kombinace dvou povrchů, které se vzájemně doplňují a nábytek osvěží. Zajímavou volbou tak může být provedení fólie portuna černá a tmavě červená ve formě proužku, který protíná plochu vestavěné skříně,“ říká pan Martin Dusík ze společnosti Trachea.

Kdo chce zrcadlo, ten by si měl rozmyslet, jestli ho tam vůbec dát. Má několik zásadních nevýhod:

  • Je neskutečně drahé
  • Je pekelně těžké
  • Může se rozbít

Takže máme pro vás jinou variantu. Sklo nebo zrcadlo můžete např. v chodbě nahradit speciálním akrylátovým materiálem na nábytkových dvířkách. Provedení T.acrylic zrcadlo dokonale imituje skleněnou – zrcadlovou plochu a na první pohled nepoznáte, s jakým materiálem máte tu čest. T.acrylic může tvořit jak povrchovou úpravu nábytkových dvířek – třeba vestavěné skříně, tak i dekorativních panelů.

Příště se podíváme na dveře v chodbě.