V běžném obchodě si dnes označením komoda příliš nepomůžete. Prodavači totiž takto označují téměř každou skříňku. Nabízejí vysoké komody, komody se skříňkami atd. Pravdou je, že vysoká komoda není komoda, ale šifonér, komoda se skříňkami je ve skutečnosti příborník. Jak tedy vypadá komoda alias prádelník?

Podivné hybridy

Už v době největší obliby, v osmnáctém století, se komody “křížily” s jinými druhy nábytku, a vznikaly prazvláštní hybridy. Základním znamením, podle kterého bylo možné rozeznat, že jedním z rodičů křížence byl prádelník, jsou široké zásuvky přes celou přední fasádu. Psací komoda k nim připojila výklopnou psací desku, komodový bufet zase skříňky a postranní police na ukládání nádobí a komodový sekretář dokonce vysoký nástavec na pera, inkoust a dopisy.

Hodnota solitéru

Současné pojetí interiéru si s umístěním nábytku z hlediska jeho původního určení dělá ještě méně starostí než historie. V některých domovech převzaly funkci komod zabudované skříňové systémy často obsahující zásuvky, jinde jsou to šatny. Přesto prádelníkům zůstala nenahraditelná hodnota solitéru, který vynikne všude, kde je mu věnován prostor. Nemusí to být jen v ložnicích. Výhodou prádelníků využitelnou v každé místnosti je například horní odkládací deska. Dříve bývala často mramorová a obvykle sloužila k umístění hodin nebo drobné plastiky. K podobným účelům může sloužit i dnes.

Nové materiály

Tradičním materiálem pro výrobu komod zůstává přírodní dřevo, ať už v masivu, nebo v podobě podýhované dřevotřísky. Dvacáté století však vneslo do nábytku barvy, takže výjimkou nejsou prádelníky červené nebo výrazně žlutě lakované. Do hry dále vstoupil kov a plasty, proto komodu jako solitér s vývojově prastarými kořeny je dnes možné sladit s interiérem jakéhokoliv stylu - včetně chladného hi-tech.

Exotická dřeva

Nevíte tedy kam s věcmi? Pořiďte si komodu na voňavé prádlo, kapesníčky a tajnosti všeho druhu. V několika posledních desetiletích sice její věhlas v našem geopolitickém prostoru poněkud utrpěl, ale tato historická součást mobiliáře se opět prosazuje - s elegancí sobě vlastní. A nemáme na mysli jen komodu starožitnou. Může být zcela soudobá, a navíc z některého z módních exotických dřev.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com