Lidé chtějí neokoukané bezpečnostní dveře v technicky originálním provedení a vyhledávají řešení na míru. Na poli designu začala kralovat dýha, oblíbené jsou i materiály z umělých pryskyřic. V hi-tech technologiích jednoznačně roste poptávka po otvírání dveří dotykem prstu, populární jsou i kamerová dveřní kukátka.

Bezfalcové dveře a exkluzivní design

„Především mezi příznivci neotřelého designového řešení je čím dál populárnější nová generace bezfalcových bezpečnostních dveří. Jejich křídlo lícuje se zárubní, na pohled není vidět žádné výrazné vyčnívání. Dveře mají totiž skryté 3D panty, zavírač i falc. To vše umožňuje z vnitřní strany slícování povrchu dveří s povrchem zdi. Vzniká tak jednoduchý a stylově čistý design, který vyvolává dojem exkluzivity,“ popisuje Ivan Pavlíček z firmy NEXT, odborník na zabezpečení domácnosti a přední tuzemský výrobce bezpečnostních dveří.

V módě je dýhovaný povrch a nerez

V designovém zpracování povrchu bezpečnostních dveří hraje hlavní roli dýha z domácích i exotických dřevin. Do značné míry je to kvůli tomu, že tento materiál dává každým dveřím punc originality. Dýha je totiž přírodní materiál s typickou kresbou, která je kus od kusu jiná, což je dáno způsobem výroby. Hodně módní je také nerez či lakovaný povrch, trendové jsou i materiály z umělých pryskyřic. Populární je rovněž variabilita designu, především u interiérových dveří, které je možné neomezeně přemalovávat nebo tapetovat.

Otvírání dveří pomocí čtečky otisku prstů

Lidé si začínají k bezpečnostním dveřím stále častěji přikupovat moderní hi-tech doplňky. Mezi nejoblíbenější patří čtečka otisku prstů. „Pomocí tohoto systému si odemknete dveře bez použití klíče, stačí pouze přiložit prst. Čtečka ve standardním zápustném provedení se instaluje přímo na křídle dveří. Můžete si však nechat namontovat i skrytou verzi, kdy je čtečka uložena v madle. Systém má paměť až na 99 otisků prstů. Práva jednotlivých osob ke vstupu do obydlí lze libovolně přidávat, měnit nebo mazat dle potřeby. Další praktickou výhodou čtečky je, že již nikdy nebudete muset řešit problém se ztracenými klíči,“ říká Ivan Pavlíček z firmy NEXT.

Elektronické kukátko. I na dálku víte, kdo stojí za dveřmi

Další technologickou vychytávkou je kamerové dveřní kukátko, které přenáší obraz osoby stojící za dveřmi na malý LCD monitor připevněný na zdi. V momentě, kdy máte dítě samotné doma, a zazvoní neočekávaná návštěva, můžete si nechat poslat obraz osoby za dveřmi také na váš mobil. „Potenciální zloděj může na vaše dítě vyvíjet psychický nátlak. S informacemi typu „nesu mamince dárek“ nebo „jsem opravář a potřebuji odjistit uzávěr vody ve vašem bytě“ si nemusí váš potomek poradit. Obraz z dveřního kukátka na mobilu vám pomůže situaci lépe posoudit a adekvátně reagovat,“ uzavírá Ivan Pavlíček, odborník na ochranu domácího majetku.