Snug se jmenuje polička na věci denní potřeby, které chceme mít neustále při ruce. Je to jednoduchá polička s vnitřním V tvarem, která je vystlána malými polštářky. Věci, jako klíče, brýle nebo telefon, z poličky nesklouznou a navíc se nerozbijí, i když je na poličku hodíte. Je to pohodlné místo i pro věci, které nosíte po kapsách. Navíc design můžete měnit. Polštářky jsou vyjímatelné a nahraditelné. A když je nechcete, polička může fungovat i bez nich. Autorem je Giorgio Bombace a vytvořil ji pro obchod Formabilio.

Máte doma dítě, které válí na skateboardu? Pak mu pořiďte poličku od designérského dua Zanocchi & Starke. Jmenuje se Wall ride a vaše dítě vás za ni bude milovat. Kus zprohýbaného plechu na první pohled nevypadá jako nějaký extra nápad, jenže vybrání v poličkách umožňuje skateboard na poličku zavěsit, a udělat z něj tak středobod celého pokoje. Navíc může být polička lakována různými barvami nebo může být vyrobena z čistého nerezu. Vpředu má háčky na pověšení mikiny nebo třeba sluchátek…

Pro křehkou krásu bude obdivována polička Vase Shelves (Vázové poličky) od Bakery design. Jednoduchý nápad je přetavený do ještě jednoduššího provedení. Bílé vázičky jsou jen atrapy, které fungují jako stojny pro další vrstvu polic. Vše je ze dřeva a police samotné mají v sobě navrtané otvory, takže jednoduše můžete svou poličku upravit podle libosti sami. Můžete tak mít dvě řady či tři řady poliček s různě naaranžovanými vázičkami. A ty můžete pak sami navíc přizdobit.

Tetris asi znáte všichni. Tak proč si nezahrát tuhle světoznámou hru i s poličkami. Fantazii se meze nekladou. Můžete koupit třeba jen dvě v různých barvách nebo z nich postavit celou stěnu. Brave Space design prodává pětikusovou sadu za 1425 dolarů, desetikusovou za 2850 dolarů. Ale když se budete inspirovat a máte šikovné ruce…

Holandský prodejce nábytku Spell má v nabídce i zajímavou poličku pro majitele iPodů, iPhonů a dalších zařízení s ukousnutým jablíčkem ve znaku. Je tu totiž polička ideální pro nabíjení a skladování všech těchto zařízení. Polička je totiž na první pohled úplně obyčejná, jen má drážku na horní hraně. Jenže to není všechno. Je výsuvná. Zezadu se tak objevuje prostor, kam můžete uložit své mobily a tablety a napíchnout je na zdroje nabíjení. Pokud chcete mít tyto stroje na očích, prostě je vložíte do výše uvedené drážky. Samozřejmě, že pro tuto perfektní věcičku potřebujete mít vývod elektřiny ze zdi.

Designér Doris Kisskalt dovedl k dokonalosti kruh coby poličku. Jeho Flexitube jsou jednoduché válce, které mohou být potaženy jakýmkoli materiálem. Pomocí jednoduchých zarážek se z nich pak vytváří fantastické stěny, které lze rozbíjet různými velikostmi kruhů, vkládáním poliček apod. Výhodou je, že mohou sloužit i jako přepážka.

V jednoduchosti je krása. To poznáte na první pohled na poličkách od průmyslového designéra Luka Pirnata s názvem 360 Shelf. Poličky jsou upevněny na otočném závěsu, takže se mohou natočit podle potřeby. Vizuální efekt je tak opravdu ohromný. Uložit do poliček lze nejen knihy, ale i třeba nádobí. Konstrukce je ze dřeva, závěs je ze solidního kovu. Pokud se vám tenhle nápad líbí, můžete ho podpořit na oficiálních kickstarter stránkách.