Málokdo u zmíněného stolku pořádá konference – přesto mu všichni shodně říkáme konferenční.

Konferenční klišé

Konferenční stolek je zažitý název, který nás provází už od padesátých let. Vlastně se jedná o odkládací stolek, který bývá umístěn mezi dvě části pohovky nebo mezi pohovku a křeslo. Existují pravidla pro jeho nákup? Jistě. Můžeme si vybrat mezi praktickou verzí, která je vysoká přibližně padesát centimetrů, a efektní variantou, která má výšku třicet pět centimetrů. K první se není nutné shýbat, je ergonomická a pohodlná, druhá má výšku na stejné úrovni jako sedací plocha pohovky a báječně vypadá – to je však jediné. U nízkého stolku si zkrátka hrbíme záda.

Čajový stolek

Některé stolky bývají nazývány čajové nebo kávové. Nejsou žádným výstřelkem současné módy, protože například denní tisk přinesl před časem zprávu: „O největší rozruch na aukci se postaral čajový stolek návrháře Adolfa Loose, který dražilo 5 zájemců po telefonu a také 1 zájemce v sále. Stolek nakonec vydražil zájemce po telefonu za 260 tis. korun, což představovalo 550% nárůst proti ceně vyvolávací.“ Je evidentní, že čajové nebo kávové stolky se vepsaly do historie nábytku, ale mají smysl ještě dnes?

K čemu slouží

Kávové a čajové stolky jsou užitečnější než ty takzvané konferenční. Odkládací stolky mají totiž desku ve výšce přibližně šedesáti centimetrů a bývají opatřeny kolečky. Na podobný stolek se lépe odkládá káva, zákusek… i kniha. Kolečka umožňují využití i jako přídavného odkládacího stolku u jídelního stolu. Zkrátka dobrý odkládací stolek jsou rozumně investované peníze.

Materiály

Odkládací stolek by měl ladit s okolním zařízením. Pokud tedy máme nábytek v povrchové úpravě bílého laku, je nesmysl pořídit si stolek z běleného dubu. Není od věci obrátit se na truhláře. Pak ovšem narazíte na drobný problém – kolečka. Atraktivní kolečka doplňují stolek stejně, jako šperk zdobí ženu, jenže právě taková český trh nenabízí. Pokud tedy cestujete do zahraničí, myslete na to, že kolečka mohou být nejcennější suvenýr.

Neomezujte se jen na čtverec či kruh

Problém je, že mnozí zákaznici si dnes vybírají konferenční či kávové stolky jen ve tvaru klasického pravoúhlého čtverce či obdélníku, případně sáhnou po kruhu. Jenže tvarů je velké množství a designéři úpí nad tím, že tak krásné věci, jaké se dnes dají pořídit v obchodě, jsou mimo oblast zájmu, a to jen proto, že mají nepravidelné tvary. Ale pokud máte zručné ruce, zkuste si třeba vytvořit konferenční stolek z výrazného dřeva. Ze stran neopracovaného, svrchu s viditelnými letokruhy. Inspiraci najdete v naší fotogalerii.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com