Kůže má mnoho nesporných výhod. Kůže poskytuje nekonečné množství barev, efektů a struktur, je velmi univerzální. Nevstřebává prach, je vhodná pro alergiky, má dobrou mechanickou odolnost a ve srovnání s textiliemi až čtyřnásobně delší životnost, zvlášť pokud je správně ošetřovaná. Nestudí ani nehřeje. Ve skutečnosti má pokojovou teplotu, až do momentu kontaktu s lidským tělem. Následně se přizpůsobí jeho teplotě. Je přiléhavá, elastická, zachovává formu, dýchá a zároveň je pevná a odolná. Kůže vstřebá tělesnou vlhkost, ale nepropustí příliš vlhka z vnějšku dovnitř. Je příjemná na dotek a má charakteristickou vůni.

Kterou vybrat

Vyčiněná kůže i s chlupy je kožešina. Vyčiněná kůže bez chlupů a srsti, tzv. holina, se koželužským zpracováním změní v useň. Po vyčinění holiny a dalších procesech je připravená pro další použití. Nebarvená kůže se nazývá crust - krusta.

Anilinové kůže se zpracovávají za použití rostlinných olejů. Jsou silné a masivní, ale pružné. Punc originality jim dodává nestejnoměrné zabarvení, přírodní kresba a jizvení. Přirozeně zbarvené (anilinové) kůže se barví transparentními, ve vodě rozpustnými barevnými látkami, které neškodí životnímu prostředí. Vpijí se do každého vlákna a zanechávají přirozený povrch. Těmto cenným kůžím je ponechána určitá citlivost. Nevýhodou je, že jsou nejen drahé, ale snadno se i špiní a příliš jim neprospívá ani světlo. A pozor na napodobeniny! Laik nerozezná, zda jde o pravou anilinovou kůži, nebo o dokonalou napodobeninu. Finální povrchovou úpravou bývá pouze vosk, který usním umožňuje dýchat. Cenou za tuto nádheru je ale zvýšená péče.

Poloanilinové kůže jsou proti skvrnám a světlu odolnější než předchozí typ. Lehce pigmentované (poloanilinové) kůže se barví stejně jako anilinové, aby se vyrovnala barva povrchu a aby se v určité míře docílilo pravidelné struktury. Následuje kombinace transparentního a krycího barvení pigmentovou barvou. Tím se také kůže stane méně citlivou. Jsou i levnější a déle vydrží.

Pigmentové kůže (krytá kůže) jsou na povrchu zčásti korigovány a obsahují krycí a ochrannou pigmentovou vrstvu. Tímto způsobem mohou být vyrovnány i velmi rozdílné struktury kůže. Dodatečně se na ni vytiskne jizvený vzhled. Kůže zůstává přesto měkká a jemná. Díky krycímu barvení je také mimořádně pevná a nenáročná na péči.

Nubuk je useň broušená z lícové strany s hladkým povrchem. I po jemném doteku na ní zůstávají stopy, které se odstraňují kartáčem či přetřením.

Velur je kůže broušená z rubu s vlasem na povrchu. Známějším označením je semiš. Je užívanější, protože je vůči poškození odolnější než nubuk.

Jak o ni pečovat

Na běžná domácí čistidla zapomeňte, mohli byste napáchat víc škody než užitku (saponáty kůži vysušují). Naopak mastných skvrn se obávat nemusíte. Mastnota kůži prospívá. Kožený povrch pravidelně ošetřujte speciálními přípravky, které vám výrobce nebo prodejce ke konkrétnímu zboží doporučí. Vhodné přípravky s odpovídajícím složením udrží kůži hebkou a vláčnou. Zabraňte silnému osvícení kůže sluncem i umělým osvětlením. Dodržujte určitý odstup od topení (30 až 50 cm) a případné skvrny (například od kávy, vína apod.) se snažte odstranit okamžitě.